Naukowcy ostrzegają przed jedzeniem na wynos. Zwiększa ryzyko raka i bezpłodności

Naukowcy ostrzegają przed jedzeniem na wynos. Zwiększa ryzyko raka i bezpłodności

Azjatyckie danie na wynos
Azjatyckie danie na wynos Źródło: Fotolia / Joshua Resnick
Badacze z George Washington University w Waszyngtonie wykazali związek pomiędzy popularnymi opakowaniami na wynos, a wzrostem ryzyka zachorowań na raka czy utratą płodności. Wszystkiemu winne mają być plastyfikatory, stosowane przy tworzeniu nieprzemakających pojemników na żywność.

O szkodliwości jedzenia w fast-foodach napisano już niejedną książkę. Teraz do długiej listy szkodliwych czynników związanych z barami szybkiej obsługi doszła kwestia opakowań. Okazuje się, że foliowe i plastikowe opakowania, które zatrzymują temperaturę i nie przepuszczają płynów, często tworzone są przy użyciu ftalanów, czyli plastyfikatorów. Środki te służą zwiększaniu elastyczności i trwałości tworzyw sztucznych, ale też są wyjątkowo niezdrowe.

Zawarte w plastikowych kubkach czy saszetkach na frytki plastyfikatory mogą zaburzać gospodarkę hormonalną organizm u prowadząc do trudności z zajściem w ciążę i niepłodności. Naukowcy wiążą je także ze zwiększeniem ryzyka zachorowania na raka piersi. Ryzyko to oszacowano na podstawie danych zebranych od 10 tys. osób na przestrzeni 9 lat (w okresie od 2005 do 2014 roku). W moczu osób, które dzień wcześniej stołowały się na mieście w fast-foodach, wykrywano o 35 proc. wyższy poziom ftalanów niż w przypadku tych, które jadły w domu. U młodzieży wskaźnik ten wynosił nawet 55 proc. więcej.

Czytaj też:
Tragiczne skutki dla natury i człowieka. Tak wygląda produkcja oleju palmowego

Źródło: Guardian