Jak dowiadujemy się z komunikatu Głównego Inspektoratu Sanitarnego, obecność bakterii Listeria monocytogenes wykryto w kiełbasie śląskiej z szynki ekstra. Mikroby wykryto w jednej z pięciu próbek produktu badanych w ramach urzędowej kontroli Inspekcji Weterynaryjnej.
Chodzi konkretnie o partię produktu oznaczoną numerem 04128, o terminie przydatności do spożycia wyznaczonym na 15 lipca 2018 roku. Producentem wadliwej kiełbasy są Zakłady Mięsne „OLEWNIK-BIS”. Według informacji podanych przez Inspektorat, spółka rozpoczęła już proces wycofywania danej partii produktu. Na stronie internetowej firmy poinformowano także konsumentów o możliwości jego zwrotu do miejsca zakupu.
GIS podkreśla, że nie należy spożywać kiełbasy o numerze partii wskazanej w komunikacie, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.
Czytaj też:
GIF masowo wstrzymuje sprzedaż leków na nadciśnienie. Winny chiński składnik