Jak przyrządza się tradycyjną pizzę neapolitańską? Jaką pizzę serwuje się na Sycylii? Dlaczego pewną odmianę pizzy nazywamy „nogawką spodni”? Dlaczego miłośnicy pizzy w Stanach Zjednoczonych tak bardzo uwielbiają wizyty w Chicago? Co sprawia, że smaku nowojorskiej pizzy nie da się z niczym pomylić? Na te oraz wiele innych pytań poznacie odpowiedź, zapoznając się z przygotowanym przez nas krótkim przewodnikiem po fascynującym świecie pizzy.
Pizza włoska
- Pizza neapolitańska - Stolica regionu Kampania uważana jest za „kolebkę” pizzy – pierwsze lokale gastronomiczne zwane „pizzeriami” zaczęły pojawiać się tutaj już w XVIII wieku. Oryginalna pizza neapolitańska objęta jest ochroną Unii Europejskiej i może być przygotowywana tylko według ściśle określonej receptury i tylko z pochodzących z tego regionu składników: mąki, pomidorów San Marzano, dojrzewających na polach na południe od Wezuwiusza, mozzarelli di bufala (z mleka bawolic) lub mozzarelli di latte (z mleka krowiego). Ciasto na pizzę neapolitańską musi być wyrabiane ręcznie, a po wyrośnięciu ręcznie uformowane – użycie wałka lub innych urządzeń jest całkowicie zabronione. Pizzę neapolitańską piecze się wyłącznie w piecu opalanym drenem, w temperaturze 400 °C, przez 60 do 90 sekund. Placek musi mieć dokładnie 32 centymetry średnicy, brzegi 1 do 2 centymetrów wysokości, a środek nie może być grubszy niż 3 milimetry. Pizza neapolitańska występuje w trzech podstawowych wariantach: Margherita (niekwestionowana „królowa” pizz, stworzona przez kucharza Raffaelo Esposito w 1889 roku na cześć Małgorzaty Sabaudzkiej), capricciosa i marinara (mylona czasami z pizzą z „owocami morza”; w rzeczywistości nazwa ta nawiązuje do ulubionej potrawy marynarzy, niedrogiej i pożywnej pizzy z pomidorami, czosnkiem, oregano i oliwą).
- Pizza rzymska - Pizza rzymska cieszy się w Polsce znacznie większą popularnością niż pizza neapolitańska, i kiedy jakaś restauracja reklamuje się hasłem „prawdziwa włoska pizza”, możemy śmiało założyć, że zamówimy w niej wypiek właśnie tego rodzaju. Pizza rzymska serwowana jest na bardzo cienkim cieście, ale inaczej niż w przypadku pizzy neapolitańskiej, nie jest ono miękkie i wilgotne (co nie wszystkim odpowiada), ale lekkie i chrupiące. Różnica wynika przede wszystkim z proporcji składników używanych do wyrabiania ciasta: mąki, wody i soli. Pizza rzymska najczęściej serwowana jest z mozzarellą, pomidorami, świeżymi ziołami i szynką parmeńską.
- Pizza sycylijska - Pizza sycylijska, czyli sfincione, jest rodzajem grubego, puszystego placka, który niegdyś zabierali ze sobą do pracy sycylijscy rolnicy. Najczęściej wypieka się ją w prostokątnych blachach, a podstawowe dodatki to duszona cebula, filety anchois, oregano, ser caciocavallo i chlebowe okruchy.
- Pizza calzone - Calzone to pizza wypełniona nadzieniem i zawinięta w kształt pieroga; nazwa „calzone” dosłownie oznacza „nogawkę spodni”. Wynalezienie tego wariantu podawania pizzy to najprawdopodobniej zasługa połączenia dwóch kulinarnych tradycji, neapolitańskiej pizzy i focacci z Bari.
Pizza amerykańska
- Pizza na grubym cieście - Pizza amerykańska i pizza na grubym cieście to dla wielu miłośników pizzy w Polsce właściwie synonimy. Nie jest to może w 100% zgodne z prawdą, gdyż pizza – za sprawą milionów imigrantów z Włoch – jest jednym z najpopularniejszych dań w całych Stanach i podaje się ją tutaj we wszystkich możliwych odmianach, ale takie skojarzenie uznać możemy za jak najbardziej trafne. Ciasto PAN, puszyste w środku i chrupiące z zewnątrz, popularność zdobyło na początku lat 60. Pierwsze takie pizze wprowadzili do sprzedaży bracie Dan i Frank Carney, założyciele Pizza Hut.
- Pizza w stylu chicagowskim - Pizza w stylu chicagowskim, czyli deep dish pizza, uwielbiana jest nie tylko w „Wietrznym Mieście”, ale we właściwie całych Stanach. Pizzę chicagowską tradycyjnie piecze się w tortownicy i bardziej niż pizzę przypomina ona właściwie ciasto lub nadziewany placek. „W tłumie”, wyróżnia ją nie tylko jedyne w swoim rodzaju ciasto, chrupiące z zewnątrz i miękkie i bardzo lekkie w środku, ale także odwrotny sposób układania składników: pokaźne ilości sera mozzarella znajdują się tutaj na spodzie.
- Pizza nowojorska - W Nowym Jorku działa prawie pół tysiąca pizzerii, a serwowane tutaj pizze uważane są za jedne z najsmaczniejszych na świecie. Pizza nowojorska to pizza na cienkim, ręcznie wyrabianym cieście, które po wypieczeniu jest na tyle miękkie, że można ja bez problemu złożyć na pół. Charakterystyczny smak ciasta wypiekanych w Nowym Jorku pizz to zasługa zawartych w wodach w okolicach nowojorskiego metra minerałów – nowojorską wodę importują nawet właściciele pizzerii z innych stanów USA.
Pizza polska
- Chociaż z roku na rok rośnie w Polsce popularność tradycyjnej włoskiej pizzy na cienkim cieście, smak, który zaproponowały nam restauracje mniej więcej w połowie lat 90. – czyli połączenie włoskich i polskich upodobań kulinarnych – wciąż cieszy się u nas sporym uznaniem. „Pizza po polsku” to nieco grubsze ciasto i duża ilość dodatków, także tych mało związanych z kuchnią włoską, np. kebab, polskich wędlin, kiszonek czy egzotycznych owoców.
Źródło: pizzaportal.pl