Sri Lanka położona w Azji Południowej na wyspie Cejlon, oddzielona jest od kontynentu cieśniną, a od południa otoczona otwartym Oceanem Indyjskim. Kraj ten słynie ze swoich niezwykłych krajobrazów, które niejednokrotnie stanowiły plener filmowy dla znanych, światowych produkcji jak „Tarzan", „King Kong", „Księga Dżungli” czy „Indiana Jones". W naturalnym otoczeniu można spotkać tu nie tylko słonie, małpy, żółwie i flamingi, ale także wieloryby oraz delfiny. Jeśli chcesz zobaczyć na własne oczy te niezwykłe zwierzęta, koniecznie wybierz się na safari do Parku Narodowego na Sri Lance.
Oprócz dzikiej przyrody i bujnych lasów deszczowych znajdują się tu także rozległe, piaszczyste plaże otoczone lazurowymi wodami oceanu - idealnymi do surfowania i nurkowania. Plaże zachęcają do spacerów i plażowania w cieniu palm, a ochłodę stanowią… naturalnie wyżłobione w skałach baseny. Wyspa daje też wiele możliwości aktywnego wypoczynku – w sam raz dla miłośników trekkingu, górskich wycieczek pieszych i rowerowych oraz gry w golfa. Warto spróbować najpopularniejszego sportu na Sri Lance, uprawianego w parkach, na ulicach, placach zabaw i plażach, jakim jest… krykiet.
Sri Lanka – tyle do odkrycia!
Sri Lanka to nie tylko kraj słońca, piaszczystych plaż i wyjątkowej przyrody. Odnaleźć tu można niezwykłe zabytki sprzed dwóch tysięcy lat, budowle historyczne i sakralne, a także spróbować pysznej kuchni z aromatycznym curry i owocami morza na czele.
Niezwykłe wrażenie robią ogromne plantacje słynnej cejlońskiej herbaty, wanilii, kardamonu i cynamonu. Kraj ten znany jest z upraw cynamonu już od czasów starożytnych. Współcześnie produkuje się tu od 80 do 90 proc. światowej podaży tej przyprawy! Na wyspie warto odwiedzić ogrody ziół i przypraw, na których uprawia się m.in. pieprz i gałkę muszkatołową. Warto wstąpić też do fabryki herbaty, gdzie na własne oczy można zobaczyć z bliska proces wytwarzania tego naparu.
Poznaj smaki i historię Sri Lanki!
Na wyspę przyciąga również tutejsza kuchnia, będąca mieszanką smaków Azji i łącząca walory kuchni indyjskiej, tajskiej i chińskiej. Popularną potrawą jest ryż z curry podawany z rybą, kurczakiem lub warzywami. Ryby i owoce morza są jednymi z podstawowych składników tutejszej kuchni. W restauracji można zamówić np. stek z tuńczyka, grillowane krewetki lub kalmary z grilla w sosie. Wśród warzyw często spotyka się tu soczewicę, słodkie ziemniaki bataty, fasolę i dynię. Co ciekawe, mieszkańcy Sri Lanki jedzą palcami. Ich zdaniem, właśnie w ten sposób są w stanie poczuć prawdziwy smak potraw. Co się pije na Sri Lance? Przede wszystkim soki owocowe i herbatę, a narodowym alkoholem jest… wino kokosowe.
Sri Lanka ma bogatą historię, której ślad napotykamy niemalże na każdym kroku, pod postacią świątyń, klasztorów czy posągów. Podziw budzą budowle kolonialnego miasteczka Galle będące pozostałością po Holendrach, Anglikach i Portugalczykach. Miasto pełne jest urokliwych, wąskich alejek i budowli oraz kościołów z XVII wieku. Równie ciekawa jest historyczna stolica wyspy, czyli Kandy. To duchowe centrum mieszkańców tego kraju, w którym znajduje się czczona przez buddystów relikwia – ząb Buddy.
Sri Lanka – kiedy się wybrać?
Na wyspę turystów przyciąga także jej klimat. Średnia roczna temperatura na Sri Lance wynosi od 25 do 35 stopni Celsjusza. Kiedy najlepiej wybrać się na wyspę? Zimą! Doskonały czas na odkrywanie tej wyjątkowej wyspy zaczyna się w listopadzie i trwa aż do kwietnia. Warto również wiedzieć, że od maja do września na Sri Lance trwa pora deszczowa.
Jak dostać się na Sri Lankę?
Pierwszy bezpośredni lot z Polski na Sri Lankę odbędzie się 3 listopada 2019 roku. Samoloty będą kursowały z Warszawy do największego miasta tego kraju – Colombo. To miejscowość tętniąca życiem przez całą dobę, pełna kolonialnych budynków i zawierających dech w piersiach świątyń. To także duże centrum handlowe i biznesowe, pełne imponujących drapaczy chmur.
Z Warszawy samoloty będą startowały w każdą środę, piątek i niedzielę o godz. 15.35 i lądowały w Colombo o godz. 5.10 czasu lokalnego. Z Colombo zaś będą startowały w każdy poniedziałek, czwartek i sobotę o godz. 7.35 czasu lokalnego i lądowały o godz. 13.30 w Warszawie. Lot będzie trwał ok. 10 godzin.
Bezpośrednie połączenie z Polski na Sri Lankę to idealna okazja do tego, by w niedługim czasie znaleźć się w prawdziwie tropikalnym klimacie! Zapach aromatycznych przypraw, przepiękna biżuteria, kolorowe ubrania w indyjskim stylu czy przepyszna herbata jeszcze długo po powrocie będą stanowiły wspomnienia z tego niezwykłego kraju!
Bilety na bezpośrednie rejsy z Warszawy na Sri Lankę dostępne są m.in. na stronie https://www.lot.com/pl/pl/loty-warszawa-sri-lanka, w biurach LOT Travel oraz poprzez Contact Center.