„Badanie urzędowe jednej partii produktu określonego w komunikacie przeprowadzone w laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykazało obecność bakterii Listeria monocytogenes we wszystkich pięciu badanych próbkach” – ostrzega Głównym Inspektorat Sanitarny.
Chodzi o ser góralski Mała Gałka Wędzona Balser, 180 g, o numerze partii: 12080. Data minimalnej trwałości: 06.02.2021. Producentem produktu jest PPHU „Balser” Marian Górz.
„Nie należy spożywać produktu”
Jak wskazano w komunikacie, wspomnianego sera góralskiego nie należy spożywać. Bakteria Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. Choroba ta jest groźna przede wszystkim dla osób o obniżonej odporności, osób starszych, kobiet w ciąży i niemowląt.
Główne objawy przypominają przeziębienie: gorączka, dreszcze, bóle stawów i mięśni. Jeśli produkt został spożyty, Główny Inspektorat Sanitarny zaleca kontakt z lekarzem.
Czytaj też:
Uwaga na ten produkt ze sklepów Auchan. Wykryto na nim aminy