Jak Polska długa i szeroka, od morza do Tatr, nad polanami, nad rzekami i jeziorami, nad podwórkami, nad parkami, a czasem i nad balkonami bloków, unoszą się słupy grillowych dymów, niosąc ze sobą znajomy aromat majówki. Ciesząc tych, co grillują, i złoszcząc tych, którzy akurat nie mogą. A czym tak wszyscy się zajadają? Postanowiliśmy to sprawdzić.
Jakie danie z grilla lubi Pani/Pan najbardziej?
Karkówka – to ona króluje na polskich grillach i w sondażu agencji SW Research dla „Wprost” zajęła pierwsze miejsce. Taką odpowiedź wybrało 31 proc. badanych. Na drugim miejscu, z niewiele niższym wynikiem, znalazła się kiełbasa (29 proc. wskazań).
Kolejne wybierane przez Polaków potrawy z grilla to: kaszanka (10 proc.), drób i warzywa (po 9 proc. głosów) i sery (4 proc.).
2 proc. ankietowanych wskazało odpowiedź „Inne”, a 6 proc. zadeklarowało, że nie je potraw z grilla.
Warto zauważyć, że karkóweczka i kiełbaska rządzą na polskim grillu, niezależnie od płci, wykształcenia, zasobności portfela czy miejsca zamieszkania, zmieniając się miejscami w poszczególnych grupach badanych osób.
Kobiety częściej wybierają warzywa
Jeśli weźmiemy pod uwagę płeć badanych osób, to można zauważyć pewne różnice w preferencjach grillowych.
Wśród kobiet na pierwszym miejscu znalazła się kiełbasa (27 proc. wskazań), na drugim karkówka (26 proc.), a na trzecim warzywa (12 proc.).
Kaszankę i drób wskazało 11 proc. kobiet, a sery 5 proc. Inne potrawy wybiera 1 proc. pań, a 7 proc. nie je potraw z grilla.
Z kolei u panów mocną pierwszą pozycję zajmuje karkówka (36 proc. wskazań), a nieco mniej głosów zebrała kiełbasa (30 proc.). Kolejna jest kaszanka (10 proc.), po 6 proc. głosów badani płci męskiej oddali na drób i warzywa, a 4 proc. na sery. 2 proc. wskazało odpowiedź "Inne", a 5 proc. nie jada nic z grilla.
Młodzi murem za kiełbasą
Ciekawie prezentują się wyniki, jeśli spojrzymy na wiek badanych.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.