Wyniki badania są jednoznaczne. Te produkty spożywcze mogą skracać życie

Wyniki badania są jednoznaczne. Te produkty spożywcze mogą skracać życie

Ultraprzetworzona żywność, zdjęcie ilustracyjne
Ultraprzetworzona żywność, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Shutterstock / designium
Ultraprzetworzona żywność może skrócić długość życia. W przypadku kobiet picie więcej niż dwóch puszek słodkich napojów dziennie zwiększało ryzyko śmierci o 63 proc., a w przypadku mężczyzn o 29 proc.

Spożywanie większych ilości ultraprzetworzonej żywności może skrócić długość życia o ponad 10 proc. – wynika z nowego, niepublikowanego badania, obejmującego ponad 540 tys. Amerykanów w wieku od 50 do 71 lat, obserwowanych przez naukowców przez prawie 30 lat. Dane zostały porównane ze wskaźnikami umieralności w ciągu 20-30 lat. Ryzyko po skorygowaniu wyników wzrosło do 15 proc. w przypadku mężczyzny i 14 proc. w przypadku kobiet – podało CNN.

Ultraprzetwożona żywność zawiera składniki nigdy lub rzadko używane w kuchni lub klasy dodatków, których zadaniem jest uczynienie produktu końcowego smaczniejszym lub bardziej atrakcyjnym. Lista dodatków obejmuje np. środki konserwujące, odporne na pleśń i bakterie, emulgatory zapobiegające rozdzielaniu się niekompatybilnych składników, sztuczne barwniki, środki przeciwpieniące, wybielające oraz dodany lub zmieniony cukier, sól i tłuszcze po to, aby żywność była apetyczna.

Pijesz więcej niż dwie puszki słodkich napojów dziennie? Naukowcy mają dla ciebie złą wiadomość

Dietetyczne napoje bezalkoholowe były kluczowym czynnikiem przyczyniającym się do spożycia ultraprzetworzonej żywności. W przypadku kobiet picie więcej niż dwóch porcji dziennie słodkich napojów w postaci, szklanki, butelki lub puszki, zwiększały ryzyko przedwczesnej śmierci o 63 proc., a u mężczyzn 29 proc. Na drugim miejscu znalazły się słodkie napoje bezalkoholowe, a na kolejnych rafinowane ziarna, czyli takie, z których usunięto błonnik – ultraprzetworzone pieczywo i wypieki.

Wysoko przetworzone mięso i napoje bezalkoholowe były kilkoma podgrupami ultraprzetworzonej żywności najbardziej związanymi z ryzykiem śmiertelności. To kolejne duże, długotrwałe badanie potwierdzające związek pomiędzy spożyciem ultraprzetworzonej żywności a śmiertelnością z jakiejkolwiek przyczyny, w szczególności z powodu chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2. W porównaniu do innych badań naukowcy nie stwierdzili wzrostu liczby zgonów związanych z rakiem.

Jesz szynkę lub nuggertsy z kurczaka? Naukowcy: Ludzie nie zdają sobie sprawy z ryzyka

Zalecane nie są przetworzone mięso takie jak bekon, hot dogi, peklowana wołowina, czy suszone mięso nie są zalecane. Czerwone i przetworzone mięso powiązano z rakiem jelita grubego i żołądka, chorobami serca, cukrzycą i przedwczesną śmiercią z jakiejkolwiek przyczyny. Nowe badania wskazują, że przetworzone mięso może być jedną z najbardziej niezdrowych żywności, ale ludzie nie mają tendencji do postrzegania szynki lub nuggetsów z kurczaka jako ultraprzetworzonej żywności.

Czytaj też:
Wzięli pod lupę skład kebabów. Szokujące wyniki kontroli
Czytaj też:
Ten deser z musem morelowym to dietetyczny hit. Zajadam się nim i chudnę

Źródło: CNN