Świąteczny Stół Pajacyka po raz szósty

Świąteczny Stół Pajacyka po raz szósty

Dodano:   /  Zmieniono: 
Za miesiąc odbędzie się szósta edycja Świątecznego Stołu Pajacyka – akcji organizowanej przez Polską Akcję Humanitarną w ramach Programu Pajacyk. W niedzielę, 9 grudnia właściciele lokali gastronomicznych z całej Polski przekażą 1/10 obrotu na rzecz niedożywionych dzieci z najbiedniejszych rodzin.
Polska Akcja Humanitarna zachęca właścicieli restauracji, pubów i kawiarni do włączenia się do Świątecznego Stołu Pajacyka. Ofiarowując część obrotu w tym szczególnym dniu, gastronomicy mają okazję nie tylko wesprzeć potrzebujących, ale także zostać partnerem jednego z najbardziej rozpoznawanych programów społecznych w Polsce.

Każdy lokal, który zdecyduje się wziąć udział w akcji, otrzyma plakat informujący gości, że część pieniędzy, które wydadzą w danym lokalu trafi na konto Programu Pajacyk. Nazwa lokalu wraz z adresem zostanie również umieszczona na stronie www.pajacyk.plwww.pah.org.pl.

Akcja na stałe wpisała się już w grafik krakowskich restauratorów, do Świątecznego Stołu Pajacyka przyłączają się również lokale warszawskie, wrocławskie, poznańskie, a także z Torunia i Bielska-Białej. W tym roku PAH chce rozszerzyć akcję również na inne miasta. Liczy się każde wsparcie. Obiad dla dziecka to przecież tylko 2,5 zł – mówi Janina Ochojska, Prezes Polskiej Akcji Humanitarnej.

Pajacyk to nazwa, a zarazem symbol prowadzonego przez PAH od 1998 roku programu dożywiania dzieci w szkołach i świetlicach. W ciągu 9 lat funkcjonowania programu, Polska Akcja Humanitarna ufundowała prawie 5 milionów posiłków. W minionym roku szkolnym akcja dożywiania objęła prawie 6 i pół tysiąca dzieci w 163 szkołach w 14 województwach.

Świąteczny Stół Pajacyka, organizowany zawsze w grudniu, jest dodatkową akcją w ramach Programu Pajacyk i stwarza okazję do wspólnego wsparcia potrzebujących. W ubiegłym roku do akcji w całej Polsce włączyło się 189 restauracji, klubów i kawiarni, 43 lokale Pizza Hut oraz sieć kawiarni Daily Cafe.

W mojej pracy restauratorki, jedzenie kojarzy się z przyjemnością, kreowaniem wyszukanych kompozycji, odkrywaniem nowych smaków. Ale wiem, że dla wielu jedzenie, to przede wszystkim niezbędna do życia dawka energii, szansa zaspokojenia głodu. Włączając się w program Pajacyka, zbliżam te dwa tak odległe od siebie pojęcia jedzenia - o motywach włączenia się do Akcji opowiada znana warszawska restauratorka, Agnieszka Kręglicka.

ss