Polscy szefowie kuchni docenieni. Rozdano prestiżowe nagrody

Polscy szefowie kuchni docenieni. Rozdano prestiżowe nagrody

Tegoroczni laureaci /
Tegoroczni laureaci / Źródło: Materiały prasowe / Daniel Miśko
Polskie osobistości gastronomiczne wyróżniające się w naszym kraju światowym poziomem nagrodzone. Wszystko to stało się podczas rozdania prestiżowych nagród AIG PRIX przyznawanych przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną z siedzibą w Paryżu. Wiemy, kto wygrał.

W czwartek (10 października), w hotelu H15 Boutique w Warszawie odbyła się uroczysta ceremonia wręczenia nagród AIG PRIX oraz ARS COQUINARIA. Wśród gości znaleźli się m. in. Piotr Borys z Ministerstwa Sportu i Turystyki, prezes Polskiej Organizacji Turystycznej Rafał Szmytke, a także przedstawiciele ogólnopolskich regionalnych organizacji turystycznych, członkowie Akademii Gastronomicznej w Polsce, ubiegłoroczni laureaci nagród AG oraz przedstawiciele mediów gastronomicznych.

AIG PRIX 2024. Kogo doceniono?

Akademia Gastronomiczna w Polsce rokrocznie nominuje polskie osobistości gastronomiczne do prestiżowych nagród AIG PRIX przyznawanych przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną z siedzibą w Paryżu dla wybitnych jednostek i instytucji, które wyróżniają się na obszarze danego kraju międzynarodowym poziomem.

Oto laureaci AIG PRIX 2024:

Prix au Chef de L’Avenir / Nagroda Szefa Przyszłości – Jacek Koprowski, restauracja Fino (Gdańsk);

Prix au Sommelier / Nagroda Sommeliera – Łukasz Głowacki, restauracja Muga (Poznań);

Prix au Chef Pâtissier / Nagroda Cukiernika – Grzegorz Walicki, Café Bristol (Warszawa);

Prix de la Littérature Gastronomique / Nagroda Literatury Gastronomicznej – Bartek Kieżun, „Uczta na Wawelu”;

Prix Multimedia / Nagroda Multimediów – Polska Organizacja Turystyczna.

Podczas gali rozdano również ARS COQUINARIA Akademii Gastronomicznej w Polsce, czyli nagrody dla polskich produktów, które zyskały uznanie najlepszych polskich szefów kuchni, stając się wizytówką swoich regionów na terenie kraju, ale też na międzynarodowej arenie gastronomicznej.

Oto laureaci ARS COQUINARIA 2024:

Ser kozi Groseran – Groser, Grodziskie Sery Rzemieślnicze;

Pstrąg z Zielenicy – Gospodarstwo Rybackie „Zielenica”.

Czytaj też:
Wiceminister chce wyższych kar za marnotrawienie jedzenia
Czytaj też:
Ceny w sklepach pójdą w górę. „Przerzucą na nas cały podatek”

Opracowała:
Źródło: WPROST.pl / materiały prasowe