Decyzję powitali z uznaniem farmerzy i firmy zajmujące się klonowaniem zwierząt. Organizacje obrony interesów konsumentów skrytykowały ją twierdząc, że naukowe ustalenia w tej sprawie nie są definitywne. Niektórzy krytycy zwrócili uwagę, że wielu konsumentów sprzeciwia się klonowaniu ze względów etyczno- religijnych.
W wyniku postanowienia FDA na rynek zostaną dopuszczone produkty ze sklonowanych krów, jałówek, świń i kóz (mięso i mleko), ale nie np. owiec, co do których nie ma jeszcze wystarczających danych pozwalających na ocenę bezpieczeństwa.
Ponieważ klonowanie jest drogie, oczekuje się, że farmerzy będą sprzedawali nie produkty z samych sklonowanych zwierząt, tylko ich potomstwa. Oznacza to, że pierwsze tego rodzaju produkty trafią na rynek dopiero za kilka lat.
Zwolennicy produkowania żywności z klonów zwierząt twierdzą, że będzie ona lepsza niż tradycyjna.
pap, em