Makaron, po którym nie chce się jeść

Makaron, po którym nie chce się jeść

Dodano:   /  Zmieniono: 
Północnokoreańscy naukowcy wynaleźli taki rodzaj makaronu, który na dłużej pozostawia uczucie sytości - poinformowała wydawana w Japonii, ale zbliżona do władz w Phenianie gazeta "Dzoson Sinbo".

Makaron z kukurydzy i soi nie tylko oddala uczucie głodu, ale stanowi technologiczny przełom - podkreślono. Produkt zawiera dwa razy więcej białka i pięć razy więcej tłuszczu niż zwykły makaron, po którym "szybko pojawia się uczucie pustego żołądka" - chwali gazeta.

Makaron wkrótce ma być dostępny w całej Korei Płn.

W lipcu oenzetowski Światowy Program Żywnościowy (WFP) informował, że powodzie i słabe zbiory sprawiły, że Korea Północna stoi przed największym od lat 90. kryzysem żywnościowym. Oceniono, że pomocy żywnościowej pilnie potrzebuje 6 mln ludzi.

Mimo to reżim jest niechętny niezależnym ekspertom, którzy mieliby oszacować skalę problemu, lub otrzymać dostęp do dystrybucji żywności.

Jak się szacuje, w latach 90. w KRL-D głód uśmiercił od miliona do dwóch milionów ludzi.

pap, keb