Bakterie przedłużą świeżość chleba

Bakterie przedłużą świeżość chleba

Dodano:   /  Zmieniono: 
Statystyki mówią, że jedna piąta wyrobów piekarniczych w Irlandii, nie znajduję nabywcy, psuje się i jest wyrzucana. Naukowcy postanowili rozwiązać ten problem, dodając do pieczywa szczep bakterii mlekowych.
Na pomysł stworzenia chleba o przedłużonym terminie ważności wpadli naukowcy z Collegu w uniwersyteckim mieście Rock. Wprowadzony do pieczywa szczep bakterii to naturalny konserwant, który ma przedłużyć termin spożycia pieczywa nawet do dwóch tygodni. Po jego dodaniu chleb nie będzie czerstwiał, ponieważ specyfik hamuje rozwój pleśni. Dodatkowo chleb z takim dodatkiem ma chrupką skórkę, lepsze walory smakowe, wyższe wartości odżywcze, a nawet… jest większy niż bochenek upieczony bez tego konserwantu. Trwają już prace nad wykorzystaniem niezwykłego, naturalnego konserwantu w innych produktach spożywczych.

Kz, „Irish Times"