Papryczki chilli uratują nas przed bólem?

Papryczki chilli uratują nas przed bólem?

Dodano:   /  Zmieniono: 
Fot. sxc.hu Źródło: FreeImages.com
Badania nad papryczką chilii przyczyniły się do odkrycia nowego środka przeciwbólowego, który może uśmierzyć ból w zarodku.
Zespół badaczy z University of Texas twierdzi, że w ludzkim ciele, a dokładnie w miejscach dotkniętych bólem, zlokalizowano substancję podobną do kapsaicyny, substancji odpowiedzialnej za ostry smak papryczek. Blokada produkcji tej substancji może uchronić nas przed chronicznym bólem.

Kapsaicyna powoduje uczucie pieczenia, wiążąc się z receptorami obecnymi w komórkach ludzkiego ciała. W podobny sposób, kiedy ciało zostaje zranione, zostają uwolnione substancje podobne do kapsaicyny – kwasy tłuszczowe nazywane metabolikiem utlenionego kwasu linolowego – które, poprzez receptory, wywołują ból. - To ogromny przełom w zrozumieniu mechanizmów powstawania i zwalczania bólu – powiedział dr Kenneth Hargreaves, naukowiec z Dental School na University of Texas.

- Odkryliśmy rodzinę endogennych, kapsaicynopodobnych molekułów, które są naturalnie uwalniane podczas zranienia i teraz rozumiemy już, jak zablokować ten mechanizm – mówił naukowiec. - Nareszcie mamy nadzieję, że nowe leki będą w stanie pomóc w zwalczaniu różnego rodzaju chronicznego bólu, łącznie z bólem, który towarzyszy rakowi, artretyzmowi czy fibromialgii - dodał.

BBC, KS