Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podaje, że odpowiednie żywienie może podnieść wydajność pracowników o 20 proc. Właściwe odżywianie to jeden z najważniejszych czynników warunkujących efektywność pracy.
Jeśli wydajność firmy zależy od jakości pracy ludzi, to promowanie w firmie idei zdrowego odżywiania działa na korzyść pracodawcy. Badania naukowe WHO wykazują, że zmiany w diecie mają duży wpływ na zdrowie w czasie całego życia człowieka. Najważniejsze jest to, że rodzaj diety nie tylko ma wpływ na obecny stan zdrowia, ale może mieć również wpływ na to, czy dana osoba w przyszłości zachoruje na cukrzycę, raka czy też chorobę wieńcową. W związku z tym pracodawcy, którzy podejmują kroki w celu promowania zdrowego żywienia pracowników, będą czerpać z tego korzyści zarówno teraz, jak i w przyszłości.
Analizy przeprowadzone przez WHO wykazały, że istnieje ścisła zależność między zdrowiem pracownika a zwiększeniem jego produktywności. Istotną informacją dla pracodawcy jest także to, że inwestowanie w dobre samopoczucie i zdrowie zatrudnionych przynosi korzyści w dwóch zakresach: po pierwsze, w zakresie podniesienia efektywności pracy, po drugie: redukcji kosztów ochrony zdrowia.
paa, rzekazdrowia.pl
Analizy przeprowadzone przez WHO wykazały, że istnieje ścisła zależność między zdrowiem pracownika a zwiększeniem jego produktywności. Istotną informacją dla pracodawcy jest także to, że inwestowanie w dobre samopoczucie i zdrowie zatrudnionych przynosi korzyści w dwóch zakresach: po pierwsze, w zakresie podniesienia efektywności pracy, po drugie: redukcji kosztów ochrony zdrowia.
paa, rzekazdrowia.pl