- Czasami wyobrażamy sobie, że filantropia to coś ogromnego. To nie jest prawda. Czasami wystarczy kilogram żywności podczas zbiórki, czasami wystarczy 1 proc. podatku, czasami wystarczy drobna darowizna, czasami jest to nasze zaangażowanie jako wolontariuszy w działania na rzecz drugiego człowieka - podkreślił Borowski.
Banki Żywności są organizacjami pozarządowymi, które stawiają sobie za cel zmniejszanie obszarów niedożywienia oraz przeciwdziałanie marnowaniu żywności; w Polsce powstały 17 lat temu. 27 banków zrzeszonych jest w Federacji Polskich Banków Żywności (FPBŻ). Banki współpracują z producentami i dystrybutorami żywności, którzy regularnie przekazują żywność; pozyskują ją także w ramach programów europejskich i podczas publicznych zbiórek. Banki współpracują z ponad 300 organizacjami, które bezpośrednio zajmują się dożywianiem.
Nagroda im. Jacka Kuronia jest przyznawana przez Federację Banków Żywności od 2005 r. W ubiegłych latach jej laureatami byli m.in. PricewaterhouseCoopers, Cadbury Wedel, Narodowy Bank Polski i Agencja Rynku Rolnego. Nagroda to dyplom i statuetka przedstawiająca parę rąk przełamujących chleb.
zew, PAP