W trzy dni zebrali 190 ton żywności

W trzy dni zebrali 190 ton żywności

Dodano:   /  Zmieniono: 
190 ton artykułów spożywczych zebrały w miniony weekend Banki Żywności w ramach akcji „Wielkanocna Zbiórka Żywności.” Tuż przed świętami produkty trafią do najbardziej potrzebujących.
Tegoroczne lokalne zbiórki żywności trwały od piątku do niedzieli. Zbiórkę zorganizowało 18 Banków Żywności w różnych regionach Polski. 16 tys. wolontariuszy w 1,5 tys. sklepach zachęcało klientów do  przekazania dodatkowych zakupów do koszy zbiórkowych. „Wielkanocna Zbiórka Żywności" jest coroczną akcją organizowaną przez Banki Żywności. Zebrane produkty zostaną przekazane lokalnym fundacjom i  stowarzyszeniom, które m.in. prowadzą jadłodajnie, ośrodki pomocy, wspierają osoby chore, rodziny i dzieci.

W tym roku „Wielkanocna Zbiórka Żywności" zorganizowana została przez Banki Żywności w: Elblągu, Częstochowie, Gorzowie Wielkopolskim, Krakowie, Lesznie, Olsztynie, Ostrowcu Świętokrzyskim, Pile, Poznaniu, Rudzie Śląskiej, Siedlcach, Suwałkach, Tarnobrzegu, Tczewie, Toruniu, Gdańsku, Kielcach, Zielonej Górze (w tym mieście w dniach 15-16 kwietnia).

Banki Żywności m.in. w Warszawie oraz Koninie, zamiast tradycyjnej zbiórki żywności w sklepach, organizują specjalne akcje. W Warszawie, w  ramach Akcji "JAJO", 17 kwietnia, w Niedzielę Palmową, w warszawskich kościołach będą zbierane jaja. Akcji towarzyszyć będzie festyn malowania pisanek, który odbędzie się w Akademii Sztuk Pięknych. Podczas zeszłorocznej akcji zebrano ponad 33 tys. jaj. Natomiast Bank Żywności w  Koninie, w dniach 10–15 kwietnia, zorganizował zbiórkę w szkołach. Odbiorcami pozyskanych produktów będą organizacje, ośrodki i placówki pomagające potrzebującym, głównie dzieciom, a także same szkoły. W ub. roku Bank Żywności w Koninie zebrał w ten sposób 9 ton żywności.

Podczas zeszłorocznej „Wielkanocnej Zbiórki Żywności" Banki Żywności zebrały ponad 252 ton artykułów spożywczych, które trafiły do  najuboższych. Szczegółowych informacji o zbiórkach udzielają poszczególne Banki Żywności, do których kontakty dostępne są na stronie: www.bankizywnosci.pl.

Federacja Polskich Banków Żywności jest organizacją pożytku publicznego, której misją jest przeciwdziałanie marnowaniu żywności oraz  niedożywieniu w Polsce. Federacja Polskich Banków Żywności zrzesza 27 Banków Żywności działających na terenie całego kraju. Banki Żywności udzielają bezpłatnej pomocy żywnościowej ponad 3,4 tys. organizacjom i  instytucjom społecznym, za pośrednictwem których trafia ona do blisko miliona osób najbardziej potrzebujących. W 2010 r. Banki Żywności przekazały łącznie ponad 68 tys. ton artykułów spożywczych.

zew, PAP