Wyjątkowo tanie w tym roku są pomidory. Na początku sierpnia można je kupić nawet po 1 zł za kg, a średnio kosztują one 1,30 zł za kg wobec 3,15 zł za kg rok wcześniej. Nieco droższe są pomidory malinowe. Potaniała także cebula. Obecne kosztuje ona tyle co w sierpniu 2010 r. - złotówkę za kilogram. Jedna czwartą ceny z 2010 roku płaci się za kapustę białą - jej główka w handlu hurtowym kosztuje również złotówkę (przed rokiem - 4 złote).
Za kilogram ziemniaków trzeba zapłacić 70 groszy, czyli o 30 groszy mniej niż na początku sierpnia 2010 r. O 60 proc. tańsza jest fasolka szparagowa i kalafiory, 30 proc mniej trzeba zapłacić za kabaczki. Droższe o ok. 10 proc. niż w ubiegłym roku są tylko bakłażany, które kosztują 3,5 zł za kg. Ceny warzyw są niskie, mimo że producenci zwracają uwagę, że ich jakość w kolejnych miesiącach może być słaba ze względu na utrudniony zbiór. Na wielu terenach niżej położonych trudno jest wjechać maszynami ze względu na podtopienia.
Droższe niż rok temu są borówki amerykańskie, maliny i wiśnie. Wiele plantacji owoców zostało zaatakowanych przez choroby grzybowe, m.in. przez mączniaka. W niektórych sadach jabłka są porażone parchem, a zastosowanie oprysków było do tej pory prawie niemożliwe, bowiem deszcze zmywały preparaty. Borówki amerykańskie kosztują obecnie średnio 20 zł za kg (przed rokiem - 16 zł za kg), maliny są w takiej samej cenie co przed rokiem (18 zł za kg), wiśnie kosztują 5 zł za kg (przed rokiem - 3,5 zł za kg), a za śliwki, w zależności od odmiany, trzeba zapłacić 2-5 zł za kg, czyli ponad dwa razy tyle co w ubiegłym roku. Obecnie kończą się dostawy wczesnej odmiany jabłek Early Genewa, a w ich miejsce pojawia się odmiana Piros i Paula Red. Papierówki można teraz kupić w Broniszach za 1,86 zł za kg, czyli niemal o 40 proc. taniej niż przed rokiem. Również krajowe brzoskwinie są tańsze niż w 2010 r. - kosztują średnio 2,70 zł za kg (przed rokiem 4 zł za kg).
PAP, arb