Są znane od starożytności. Współcześnie uprawiane w ponad pięciu tysiącach najpopularniejszych odmian! A mowa o jakże popularnych owocach jesieni – jabłkach.
Jabłka mają wiele wartości odżywczych - zawierają krzem, wapń, sód, fosfor i kwasy organiczne, a ponadto są jednymi z najpopularniejszych przeciwutleniaczy. Zapobiegają próchnicy zębów i nie dopuszczają do odkładania się cholesterolu. Spora zawartość krzemu w tych owocach pozytywnie wpływa na wygląd włosów i paznokci. Ale najważniejsze dla organizmu są zawarte w jabłkach pektyny ułatwiające trawienie.
Jedzenie jabłek zaleca się w kuracjach odchudzających, bo 100 g zawiera zaledwie 50 kcal. Poczucie sytości daje błonnik, którego nierozpuszczalne frakcje wiążą wodę i pęcznieją w żołądku. Najwięcej jest go w skórkach i w gniazdach nasiennych, a więc osoby, którym zależy na utracie zbędnych kilogramów, nie powinny tych owoców obierać. Świeże jabłka zawierają też dużą ilość witaminy C.
Ale to nie koniec zalet. Jabłka mają wiele zastosowań kulinarnych. Są głównym składnikiem strudli i szarlotek. Apfelstrudel składający się z jabłek wymieszanych z rodzynkami, zawiniętych niemal przezroczyste ciasto, stanowi popisowy deser podawany we wszystkich wiedeńskich kawiarniach. Owoc ten służy także, jako składnik kompotów, sałatek owocowych i warzywnych, dodatek do potraw mięsnych, sos, oraz składnik deserów – w tym najczęściej ciast pieczonych i galaretek, ale istnieją też lody i cukierki o smaku jabłkowym.
Sposobem na przechowanie jabłek jest ich wysuszenie. Dokładnie przesuszone plasterki nadają się do schrupania - mogą stanowić smaczną i zdrową przekąskę.
„Wielkie Żarcie", BP
Jedzenie jabłek zaleca się w kuracjach odchudzających, bo 100 g zawiera zaledwie 50 kcal. Poczucie sytości daje błonnik, którego nierozpuszczalne frakcje wiążą wodę i pęcznieją w żołądku. Najwięcej jest go w skórkach i w gniazdach nasiennych, a więc osoby, którym zależy na utracie zbędnych kilogramów, nie powinny tych owoców obierać. Świeże jabłka zawierają też dużą ilość witaminy C.
Ale to nie koniec zalet. Jabłka mają wiele zastosowań kulinarnych. Są głównym składnikiem strudli i szarlotek. Apfelstrudel składający się z jabłek wymieszanych z rodzynkami, zawiniętych niemal przezroczyste ciasto, stanowi popisowy deser podawany we wszystkich wiedeńskich kawiarniach. Owoc ten służy także, jako składnik kompotów, sałatek owocowych i warzywnych, dodatek do potraw mięsnych, sos, oraz składnik deserów – w tym najczęściej ciast pieczonych i galaretek, ale istnieją też lody i cukierki o smaku jabłkowym.
Sposobem na przechowanie jabłek jest ich wysuszenie. Dokładnie przesuszone plasterki nadają się do schrupania - mogą stanowić smaczną i zdrową przekąskę.
„Wielkie Żarcie", BP