Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Cambridge pokazują, że regularne spożywanie czekolady może chronić nas przed chorobą wieńcową i udarem mózgu. Ale uwaga! Jeśli przesadzimy, grozi nam otyłość i cukrzyca.
Badanie przeprowadzono na ponad 114 tysiącach pacjentów. Podzielono ich na dwie grupy: jedna jadła mniej niż dwie tabliczki czekolady tygodniowo, druga - więcej. Wyniki zaskoczyły naukowców. Prawdopodobieństwo chorób układu krążenia u osób spożywających większe ilości czekolady zmniejszyło się aż o 37 proc. Ryzyko udaru mózgu u pacjentów z tej samej grupy zmniejszyło się o 29 proc.
W rozmowie z BBC dr Franco potwierdza, że wyniki są obiecujące, lecz potrzeba dalszych badań, aby potwierdzić zdrowotne właściwości czekolady. Victoria Taylor studzi zapał tych, którzy spożycie czekolady chcieliby traktować jako gwarancję zdrowia. - Jeśli chcemy zmniejszyć ryzyko chorób wieńcowych jest wiele lepszych sposobów niż zjedzenie tabliczki czekolady - przekonuje. Jak zatem zapobiegać tym schorzeniom? Naukowcy zalecają przede wszystkim dużo ruchu, wyeliminowanie z diety używek oraz dbanie o niski poziom cholesterolu we krwi.
MPB, BBC
Dr Oscar Franco z Uniwersytetu Cambridge potwierdził także, że czekolada skutecznie obniża ciśnienie krwi. Badacze przestrzegają jednak przed nadmierną konsumpcją tego smakołyku. - Nie do końca wiadomo jaki składnik czekolady tak korzystnie wpływa na zdrowie. Nie możemy też powiedzieć, czy któryś z rodzajów czekolady jest lepszy od innych - informuje Victoria Taylor z Brytyjskiej Fundacji Serca.
Wiadomo za to, jakie składniki odżywcze zawarte w czekoladzie mogą niekorzystnie oddziaływać na nasze zdrowie - to cukry i tłuszcze. Ich nadmierne spożycie może prowadzić do otyłości i cukrzycy. Dlatego osoby, które lubią czekoladę, powinny wybierać produkty o zmniejszonej zawartości tych składników. Dr Franco radzi, by czekoladę spożywać regularnie, ale w niewielkich porcjach. Należy wystrzegać się tzw. objadania napadowego, czyli pochłaniania dużych porcji w bardzo krótkim czasie.W rozmowie z BBC dr Franco potwierdza, że wyniki są obiecujące, lecz potrzeba dalszych badań, aby potwierdzić zdrowotne właściwości czekolady. Victoria Taylor studzi zapał tych, którzy spożycie czekolady chcieliby traktować jako gwarancję zdrowia. - Jeśli chcemy zmniejszyć ryzyko chorób wieńcowych jest wiele lepszych sposobów niż zjedzenie tabliczki czekolady - przekonuje. Jak zatem zapobiegać tym schorzeniom? Naukowcy zalecają przede wszystkim dużo ruchu, wyeliminowanie z diety używek oraz dbanie o niski poziom cholesterolu we krwi.
MPB, BBC