Jedzenie jabłek i gruszek znacznie zmniejsza ryzyko udaru – do takich wniosków doszli naukowcy z Holandii. Zwiększając dzienne spożycie tych produktów zaledwie o 25g, zmniejszamy ryzyko wystąpienia udaru blisko o 10 proc.
Naukowcy z Uniwersytetu w Wageningen w Holandii, trwające 10 lat badania, przeprowadzili na ponad 20 tys. dorosłych. Badacze szukali związku między kolorem spożywanych warzyw i owoców a ich wpływem na ryzyko udaru. Właściwości zmniejszające to zagrożenie zaobserwowano jedynie w przypadku produktów z grupy białej, tzn. owoców i warzyw z białym miąższem. Spośród tej grupy produktów badani najchętniej spożywali jabłka i gruszki. Jednak pozytywny wpływ na organizm miały również banany, ogórki, cykoria czy kalafior.
Naukowcy potwierdzają, że u osób, których dieta obfituje w produkty z białym miąższem, ryzyko apopleksji zmniejsza się o ponad 50 proc. Holendrzy nie są jednak w stanie wyjaśnić, czemu jabłka i gruszki zawdzięczają swoje profilaktyczne działanie. – Wiemy, że jabłka i gruszki mają wysoką zawartość błonnika, ale być może są jakieś inne przyczyny? – zastanawia się Linda Oude Grieg, autorka badań.
Dr Sharlin Ahmed z brytyjskiego Centrum Udaru obawia się, by wyniki badań holenderskich naukowców nie zniechęciły ludzi do spożywania produktów z pozostałych grup: zielonej, żółtej i czerwonej. – Wszystkie owoce i warzywa mają korzystny wpływ na zdrowie i stanowią istotny składnik zbilansowanej diety – przypomina. Dr Ahmed przekonuje również, że ryzyko udaru można zmniejszyć na wiele sposobów. – Stosując dietę ubogą w tłuszcze i sól, regularnie ćwicząc, kontrolując ciśnienie krwi – wylicza.
MPB, BBC
Naukowcy potwierdzają, że u osób, których dieta obfituje w produkty z białym miąższem, ryzyko apopleksji zmniejsza się o ponad 50 proc. Holendrzy nie są jednak w stanie wyjaśnić, czemu jabłka i gruszki zawdzięczają swoje profilaktyczne działanie. – Wiemy, że jabłka i gruszki mają wysoką zawartość błonnika, ale być może są jakieś inne przyczyny? – zastanawia się Linda Oude Grieg, autorka badań.
Dr Sharlin Ahmed z brytyjskiego Centrum Udaru obawia się, by wyniki badań holenderskich naukowców nie zniechęciły ludzi do spożywania produktów z pozostałych grup: zielonej, żółtej i czerwonej. – Wszystkie owoce i warzywa mają korzystny wpływ na zdrowie i stanowią istotny składnik zbilansowanej diety – przypomina. Dr Ahmed przekonuje również, że ryzyko udaru można zmniejszyć na wiele sposobów. – Stosując dietę ubogą w tłuszcze i sól, regularnie ćwicząc, kontrolując ciśnienie krwi – wylicza.
MPB, BBC