Jedzenie suszonych śliwek zwiększa gęstość kości i może zapobiegać osteoporozie - wynika z badań przeprowadzonych przez prof. Bahrama H. Arjmandi z Uniwersytetu na Florydzie.
W badaniu przeprowadzonym przez prof. Arjamndi wzięły udział dwie grupy kobiet, które przeszły już menopauzę. Kobiety z pierwszej grupy przez rok miały zjadać dziennie 100 gram suszonych śliwek (ok. 10 owoców), z kolei kobiety wchodzące w skład drugiej grupy zjadały w tym czasie 100 gram suszonych jabłek dziennie. Wszystkie uczestniczki eksperymentu przyjmowały również 500 mg wapnia dziennie i 400 jednostek witaminy D.
Po roku okazało się, że uczestniczki badania wchodzące w skład pierwszej grupy miały wyższą gęstość kości łokciowej i kręgosłupa niż ich koleżanki, które przez rok jadały regularnie suszone jabłka. Prof. Arjmandi wyciągnął z tego faktu wniosek, że suszone śliwki zmniejszają tempo tzw. zaniku kości (wchłaniania ich składników mineralnych).
Po roku okazało się, że uczestniczki badania wchodzące w skład pierwszej grupy miały wyższą gęstość kości łokciowej i kręgosłupa niż ich koleżanki, które przez rok jadały regularnie suszone jabłka. Prof. Arjmandi wyciągnął z tego faktu wniosek, że suszone śliwki zmniejszają tempo tzw. zaniku kości (wchłaniania ich składników mineralnych).
Florida State University, arb