Naukowcy z Uniwersytetu Vrije z Amsterdamu wyjaśniają, że składniki w kawie pomagają organizmowi w procesie metabolizacji cukru, redukując w związku z tym ryzyko zachorowań na cukrzycę, na którą na całym świecie cierpi 130 mln ludzi.
"To pierwsze studium, którego autorzy dochodzą do wniosku, że kawa może być korzystna dla diabetyków" - powiedział Rob van Dam z wydziału zdrowia i żywienia tej holenderskiej uczelni. Kawa bez względu na gatunek i rodzaj - filtrowana, capuccino, ekspresowa - zwiera takie minerały, jak magnez, potas i inne mikroelementy potrzebne dla zdrowia. Osoby pijące siedem i więcej filiżanek kawy dziennie są w 50 proc. mniej narażone na rozwój cukrzycy. Mniejsza ilość kawy nie wywołuje takich skutków.
Równocześnie badania wykazały, że nadmierne picie kawy prowadzi do wzrostu poziomu cholesterolu we krwi oraz zwiększa u niektórych osób ryzyko osteroporozy.
Holenderscy uczeni jednak nie podali, co jest korzystniejsze - uniknąć cukrzycy ryzykując osteoporozę, czy odwrotnie. Wybór pozostawili nam.
sg, pap