Muzeum Etnograficzne w Ochli zaprasza 15 lipca na Święto miodu i wina. Impreza nawiązuje do tradycyjnej kultury ludowej i lubuskiego szlaku wina i miodu, będąc prezentacją tradycji i teraźniejszości związanej z pszczelarstwem i winiarstwem.
Damian Danak z Muzeum Etnograficznego w Zielonej Górze z siedzibą w Ochli poinformował, że na jeden dzień skansen zamieni się w krainę tańca i śpiewu oraz miejsce spotkań miłośników rękodzieła, sztuki ludowej i nieprofesjonalnej, smakoszy regionalnego wina, miodu oraz potraw regionalnych. Podczas plenerowej imprezy odbędą się degustacje najlepszych gatunków win i miodów, prezentacje sprzętu winiarskiego i pszczelarskiego, pokazy tradycyjnego pozyskiwania miodu i wina.
Na scenie zaprezentują się kapele regionalne: Lemko Tower ze Strzelec Krajeńskich, Kryniczeńka z Białkowa i Kapela Zielonogórska oraz Serbołużyczanie prezentujący poezję z zespołem Sprjewjan. Organizowane będą konkursy z wiedzy o tradycyjnym pszczelarstwie i winiarstwie. Goście Święta miodu i wina będą mogli poznać sposoby zastosowania miodu i wina w lecznictwie ludowym, kosmetyce, w kuchni przy przygotowywaniu potraw czy nalewek. Dla osób zainteresowanych szerszą wiedzą z zakresu pszczelarstwa czy winiarstwa zostaną przygotowane wykłady o tej tematyce.
W muzeum nie zabraknie stoisk gastronomicznych, będzie także możliwość przejazdów bryczką po skansenie. Impreza rozpocznie się o godzinie 11 i potrwa do 18. Na jej organizacje muzeum uzyskało dofinansowanie ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.
PAP, arb
Na scenie zaprezentują się kapele regionalne: Lemko Tower ze Strzelec Krajeńskich, Kryniczeńka z Białkowa i Kapela Zielonogórska oraz Serbołużyczanie prezentujący poezję z zespołem Sprjewjan. Organizowane będą konkursy z wiedzy o tradycyjnym pszczelarstwie i winiarstwie. Goście Święta miodu i wina będą mogli poznać sposoby zastosowania miodu i wina w lecznictwie ludowym, kosmetyce, w kuchni przy przygotowywaniu potraw czy nalewek. Dla osób zainteresowanych szerszą wiedzą z zakresu pszczelarstwa czy winiarstwa zostaną przygotowane wykłady o tej tematyce.
W muzeum nie zabraknie stoisk gastronomicznych, będzie także możliwość przejazdów bryczką po skansenie. Impreza rozpocznie się o godzinie 11 i potrwa do 18. Na jej organizacje muzeum uzyskało dofinansowanie ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.
PAP, arb