Zdmuchiwanie świeczek, śpiewanie "Sto lat" czy składanie sobie życzeń sprawiają, że urodzinowe czy świąteczne jedzenie smakuje lepiej - uważają naukowcy.
Tort można pokroić na dwa sposoby - zwyczajnie lub uroczyście. Czy oba różnią się czymś więcej, niż otoczką? Otóż tak. Według naukowców z Minnesota University tort pokrojony uroczyście smakuje lepiej. Dlaczego?
Naukowcy poprosili uczestników eksperymentu o zjedzenie kawałka czekolady. W jednym z testów grupa uczestników miała wpierw złamać tabliczkę czekolady bez rozpakowywania jej, a następnie jeść kolejne kawałki czekolady, rozpakowując jeden po drugim. Tym, którzy jedli czekoladę zgodnie z instrukcją słodycz smakowała lepiej niż tym, którzy nie otrzymali żadnych instrukcji - pisze "The Telegraph".
Zdaniem naukowców, rytualizacja spożycia jedzenia sprawia, że jedzenie smakuje nam lepiej. Ponadto, dbanie o rytuał podczas jedzenia bardziej skupia nas na samym jedzeniu, a więc i na odbieraniu doznań smakowych.
Naukowcy chcą iść w swoich badaniach dalej. - Planujemy zrobić eksperyment, w którym pacjenci szpitala będą rytualizować swoje doświadczenia szpitalne przed poddaniem zabiegowi. Sprawdzimy, czy będą wówczas odczuwać mniej bólu - mówi cytowana przez "The Telegraph" prof. Kathleen Vohs z Minnesota University.
sjk, "The Telegraph"
Naukowcy poprosili uczestników eksperymentu o zjedzenie kawałka czekolady. W jednym z testów grupa uczestników miała wpierw złamać tabliczkę czekolady bez rozpakowywania jej, a następnie jeść kolejne kawałki czekolady, rozpakowując jeden po drugim. Tym, którzy jedli czekoladę zgodnie z instrukcją słodycz smakowała lepiej niż tym, którzy nie otrzymali żadnych instrukcji - pisze "The Telegraph".
Zdaniem naukowców, rytualizacja spożycia jedzenia sprawia, że jedzenie smakuje nam lepiej. Ponadto, dbanie o rytuał podczas jedzenia bardziej skupia nas na samym jedzeniu, a więc i na odbieraniu doznań smakowych.
Naukowcy chcą iść w swoich badaniach dalej. - Planujemy zrobić eksperyment, w którym pacjenci szpitala będą rytualizować swoje doświadczenia szpitalne przed poddaniem zabiegowi. Sprawdzimy, czy będą wówczas odczuwać mniej bólu - mówi cytowana przez "The Telegraph" prof. Kathleen Vohs z Minnesota University.
sjk, "The Telegraph"