Naukowcy wyhodowali... kotlet z probówki

Naukowcy wyhodowali... kotlet z probówki

Dodano:   /  Zmieniono: 
Do wyhodowania kotleta wykorzystano komórki macierzyste pobrane z mięśnia krowy (fot. sxc.hu) Źródło: FreeImages.com
Hamburger z kotletem wyhodowanym z probówki? To nie pozycja w menu restauracji fast-food z filmu science-fiction, lecz osiągnięcie holenderskich naukowców.
Po roku badań nad komórkami macierzystymi, naukowcy z Uniwersytetu w Maastricht wyhodowali w laboratorium kotlet. Kanapka z kotletem została stworzona za bagatela 320 tys. dolarów i dziś po raz pierwszy zostanie podana. 
Badaniami kierował dr Mark Post, który już w maju przyznawał w rozmowie z "The New York Times", że kotlet nad którym pracuje smakuje "nieźle". W późniejszym etapie prac nad kotletem, do wyhodowanego mięsa dodano tłuszcz. W poniedziałek 5 sierpnia Post po raz pierwszy zaserwuje hamburgera w wyhodowanym w laboratorium kotletem.
Do stworzenia kotleta wykorzystano komórki macierzyste wyodrębnione z mięśnia krowy.
sjk, TVN24, "Digital Journal"