Choroba Alzheimera: czego nie jeść, by jej uniknąć?

Choroba Alzheimera: czego nie jeść, by jej uniknąć?

Dodano:   /  Zmieniono: 
Miedź ma dobroczynny czy zgubny wpływ na nasz mózg? (fot. sxc.hu) Źródło: FreeImages.com
Jednym z czynników środowiskowych odpowiedzialnych za chorobę Alzheimera może być miedź - twierdzą amerykańscy naukowcy.
Najnowsze badania wpływu miedzi na pojawienie się choroby Alzheimera opublikowali amerykańscy naukowcy na łamach prestiżowego Proceedings of the National Academy of Sciences. Badacze wykazują, że duży poziom miedzi w organizmie utrudnia usuwanie z mózgu białek odpowiedzialnych za pojawienie się demencji - donosi BBC.

Białko, którego mózg nie może usunąć

Miedź zawarta jest między innymi w wodzie z kranu, która płynie miedzianymi rurami, w mięsie czerwonym, a także w owocach i warzywach. Naukowcy przeprowadzili swoje badania na myszach laboratoryjnych. Wykazali, że dieta bogata w miedź skutkowała zmniejszeniem obronności mózgu myszy. 

Myszy żywione produktami bogatymi w miedź miały zwiększony poziom zawartości tego pierwiastka w naczyniach krwionośnych w mózgu. Skutkiem tego organizm myszy miał problemy z właściwym usuwaniem z mógu białka zwanego beta amyloidem. Jedną z cech charakterystycznych choroby Alzheimera jest powstawanie swego rodzaju blaszek beta amyloidu w obumierającym mózgu - informuje BBC.

Miedź zła czy dobra?

Wyniki badań naukowców ze Stanów Zjednoczonych skomentował dla BBC prof. Chris Exley z Keele University. Jego zdaniem, nie ma zgody w środowisku naukowym, co do wpływu miedzi na postęp choroby Alzheimera. Jak twierdzi Exley, miedź jest dobroczynna dla mózgu i jej wysoki poziom w organizmie zmniejsza szanse pojawienia się choroby Alzheimera.

sjk, BBC