W Niemczech zarejestrowano rekordowe spożycie mięsa: 60 kg rocznie na głowę. W rzeźniach ubija się rocznie 735 mln sztuk bydła, świń, drobiu oraz innych zwierząt gospodarczych - informuje Deutsche Welle.
Z corocznej analizy nawyków żywieniowych organizacji ochrony środowiska BUND oraz fundacji im. Heinricha Bölla, wynika, że Niemcy jedzą mięso niemal przy każdym posiłku: plaster szynki na śniadanie, sznycel na obiad i kiełbaska curry na doskwierający głód - podaje TVN24.
Deutsche Welle donosi, że statystyczny Niemiec spożywa w swoim życiu ogółem 1094 zwierząt: 4 krowy, 4 owce, 12 gęsi, 37 kaczek, 46 świń, 46 indyków i 945 kurczaków.
Więcej mięsa niż statystyczny Niemiec zjada Amerykanin - 75 kg rocznie. Bezkonkurencyjni pod tym względem są jednak Chińczycy. Eksperci ds. żywienia zalecają spożycie maksymalnie 30 kg mięsa rocznie.
TVN24, tk
Deutsche Welle donosi, że statystyczny Niemiec spożywa w swoim życiu ogółem 1094 zwierząt: 4 krowy, 4 owce, 12 gęsi, 37 kaczek, 46 świń, 46 indyków i 945 kurczaków.
Więcej mięsa niż statystyczny Niemiec zjada Amerykanin - 75 kg rocznie. Bezkonkurencyjni pod tym względem są jednak Chińczycy. Eksperci ds. żywienia zalecają spożycie maksymalnie 30 kg mięsa rocznie.
TVN24, tk