Jak wynika z badań opublikowanych podczas kongresu Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego w Barcelonie, jedzenie owoców może przedłużyć nam życie. Ich codzienne spożywanie może znacznie zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia. Do osiągnięcia korzystnych skutków wystarczy 150 gramów świeżych produktów - podaje RMF 24.
Badania, które były przeprowadzane w Chinach, trwały siedem lat i objęły prawie pół miliona osób. Osoby badane nie cierpiały wcześniej na choroby układu krążenia, nie brały też leków na obniżenie ciśnienia.
Badania wykazały, że codzienna porcja świeżych owoców może zmniejszyć ryzyko wylewu krwi do mózgu o 40 proc., zagrożenie udarem niedokrwiennym mózgu o 25 proc., a zagrożenie zawałem serca o 15 proc. w porównaniu do osób, które w ogóle nie jedzą owoców. U osób, które częściej jedzą owoce obserwuje się też niższe ciśnienie tętnicze. Dr Huaidong Du z Uniwersytetu w Oksfordzie, autorka badania, podkreśla, że korzystne działanie owoców na ryzyko chorób układu krążenia jest od tego efektu niezależne.
Mechanizm ten działa liniowo - im więcej owoców jemy, tym korzystniejsze dla zdrowia może być ich działanie. Porcja, która już owocuje pozytywnymi skutkami, to 150 gramów.
Choroby krążenia to najczęstsza przyczyna śmierci na świecie. Od dawna naukowcy zwracali uwagę na to, że zmniejszenie ryzyka zachorowań można osiągnąć zmianą diety oraz trybu życia.
RMF 24
Badania wykazały, że codzienna porcja świeżych owoców może zmniejszyć ryzyko wylewu krwi do mózgu o 40 proc., zagrożenie udarem niedokrwiennym mózgu o 25 proc., a zagrożenie zawałem serca o 15 proc. w porównaniu do osób, które w ogóle nie jedzą owoców. U osób, które częściej jedzą owoce obserwuje się też niższe ciśnienie tętnicze. Dr Huaidong Du z Uniwersytetu w Oksfordzie, autorka badania, podkreśla, że korzystne działanie owoców na ryzyko chorób układu krążenia jest od tego efektu niezależne.
Mechanizm ten działa liniowo - im więcej owoców jemy, tym korzystniejsze dla zdrowia może być ich działanie. Porcja, która już owocuje pozytywnymi skutkami, to 150 gramów.
Choroby krążenia to najczęstsza przyczyna śmierci na świecie. Od dawna naukowcy zwracali uwagę na to, że zmniejszenie ryzyka zachorowań można osiągnąć zmianą diety oraz trybu życia.
RMF 24