Uczeni z Oksfordu zbadali, że kawa smakuje inaczej w zależności od koloru kubka bądź filiżanki, w której ją pijemy - podaje RMF 24.
Uczeni zbadali grupę 30 ochotników. Według wyników badań, najbardziej gorzka jest kawa pita z białej porcelany, zaś najsłodsza - z niebieskich kubków.
Według badaczy wpływa na to kolor kawy, który mózg utożsamia ze smakiem goryczy. Jest on bardziej widoczny na białym tle. Uczeni sądzą, że zmieniając kolor kubków w kawiarniach można by skłonić klientów do używania mniejszej ilości cukru - co miałoby pozytywny wpływ na ich zdrowie.
RMF 24
Według badaczy wpływa na to kolor kawy, który mózg utożsamia ze smakiem goryczy. Jest on bardziej widoczny na białym tle. Uczeni sądzą, że zmieniając kolor kubków w kawiarniach można by skłonić klientów do używania mniejszej ilości cukru - co miałoby pozytywny wpływ na ich zdrowie.
RMF 24