"Korzystamy z wiedzy medycyny i fizjologii żywienia. Środowiska medyczne jednoznacznie pozytywnie określiły rolę kwasów omega-3. Kwasy te można kupić w aptece jako farmaceutyk, natomiast ze względu na ich znaczenie fizjologiczne wskazane jest, by ludzie spożywali je nie jako lek, lecz jako pożywienie" - powiedział zastępca dyrektora ds. naukowych Instytutu Mleczarstwa prof. Julian Gaweł.
Wprowadzone do mleka UHT wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WNKT) z grupy omega-3 uczestniczą w procesie odnowy i rozwoju komórek, wpływają na regulację czynności układu sercowo-naczyniowego, ciśnienia krwi, obniżają poziom cholesterolu. Kwasy te zapobiegają też formowaniu się skrzepów i tworzeniu zatorów naczyniowych.
Patent w tej sprawie pochodzi z 2002 roku, jego właścicielem jest Instytut Mleczarstwa, który wspólnie ze spółdzielnią "Sudowia" prowadzi obecnie badania przemysłowe. Kwasy omega-3 będą pochodzić z ryb atlantyckich, mleko nie ma jednak rybiego posmaku. W Europie znane są dwa patenty które umożliwiają dodawanie kwasów omega-3 do żywności.
oj, pap