Prawdziwa pizza neapolitańska musi być - według propozycji ustawodawczej - okrągła, a jej średnica nie może przekraczać 35 centymetrów. Grubość pizzy w części środkowej nie może przekraczać 0,3 centymetra, a grubość obrzeża - 2 centymetrów.
Ustawa dokładnie określa, jakiej mąki, soli, drożdży i pomidorów wolno używać do pizzy neapolitańskiej. Podpunkty projektu ustawy są jeszcze bardziej szczegółowe.
Pizza klasyczna - Margherita - ma być wyłożona serem mozzarella, ale nie dowolnym; dopuszczalna jest wyłącznie mozzarella "z południowych Apeninów".
Nazwa "Margherita extra" miałaby przysługiwać wyłącznie pizzy z bardzo specyficznym serem mozzarella - wyprodukowanym z bawolego mleka i będącym specjalnością południa Italii.
Ciasto do prawdziwej pizzy neapolitańskiej ma być zagniatane ręcznie.
Projekt ustawy powstał z inicjatywy neapolitańskich pizzerii, pragnących ustrzec się podróbek. Przewidziano kontrole w pizzeriach, choć nie określono, na czym miałyby polegać i jakie sankcje groziłyby za "fałszowanie" pizzy neapolitańskiej.
ss, pap