Ustalenia ekspertów mogą pomóc w wyjaśnieniu, dlaczego 10 razy więcej kobiet cierpi na choroby związane z jedzeniem.
Naukowcy poddali próbie 13 mężczyzn i 13 kobiet. Poprosili ich o wykonanie serii testów, podczas których poproszono ich o przeczytanie dwóch zestawów wyrazów. Jeden składał się z nieprzyjemnych słów opisujących wygląd ciała, drugi zaś był neutralnym zestawem. Każdy z badanych został poproszony o określenie, jak przyjemne i nieprzyjemne były te wyrazy.
Jednocześnie badacze skanowali ich mózgi, mierząc, które części mózgu stawały się aktywne podczas eksperymentu.
Okazało się, że u kobiet nieprzyjemne słowa stymulowały część mózgu o nazwie 'ciało migdałowate', która uaktywnia się, gdy dana osoba czuje się zagrożona. Wśród mężczyzn ta część mózgu była prawie nieaktywna podczas testów.
Używali oni za to części mózgu o nazwie 'kora przedczołowa', odpowiedzialnej za racjonalne przetwarzanie informacji.
ss, bbc