21lis2008 — Shizuku Kanzaki jest najbardziej wpływowym krytykiem winiarskim w Japonii. Jego oceny publikowane w każdy czwartek w „Weekly Morning” śledzą z uwagą zarówno konsumenci jak i importerzy i sprzedawcy win w Tokio, ale też w Seulu, na...
10lis2008 — „Gdy Marcinowa gęś po wodzie, Boże Narodzenie po lodzie”, „Na Świętego Marcina najlepsza gęsina”. Bardzo podobają mi się te przysłowia – jeszcze bardziej zwyczaj jedzenia gęsi i popijania ich winem na świetego...
19paź2008 — Cały piątkowy wieczór piłem tylko jedno wino i całkiem to sobie chwalę. Wymuszony sytuacją eksperyment się powiódł. Bohaterem było Sauvignon Blanc 2007 z Cloudy Bay, bohaterką jego kreatorka – Eveline Fraser.
11paź2008 — Potężny kupiec burgundzki, Jean-Charles Boisset zamierza wysłać całą tegoroczną produkcję beaujolais nouveau przeznaczoną na rynek amerykański w butelkach typu PET. Firma motywuje swój krok względami ekologicznymi.
29wrz2008 — Przyznaję, że jestem myślami tak daleko od listopadowych wyborów w Stanach Zjednoczonych, że z początku zupełnie nie zwróciłem uwagi na headline’y winiarskich portali internetowych, które zaczęły w ostatnich tygodniach rozpisywać się na...
9wrz2008 — Koniec z mitem pełnokrwistych dzierlatek rozgniatających nogami winogrona w kamiennych kadziach. Dziś do owej ciężkiej, choć wdzięcznej pracy zatrudnia się nawet dziennikarzy winiarskich, w tym autora tego blogu.
26sie2008 — Jeśli chodzi o wino pozostaję romantykiem. Wierzę ciągle, że jest prostym darem ziemi – ot, w dobrym siedlisku rosną krzewy winnej latorośli; cierpliwy, pełen serca i wiedzy winogrodnik dogląda ich przez okrągły rok; w odpowiednim momencie...
18sie2008 — Podróżnik Wojciech Cejrowski przyznał się ostatnio na swoim blogu, że pija sofię. Bo tania, smaczna i nie zawiera siarczynów. Każdy ma swoje ulubione wina i nie powinno być to tematem dyskusji. Co do siarczynów... Panie Wojciechu, obawiam się, że...
6sie2008 — Piermario Meletti Cavallari jest człowiekiem spełnionym. Urodzony bergamasco wiele dekad temu musiał dokonać wyboru, czy swoje wina chce robić na wybrzeżu Adriatyku, czy Morza Tyrreńskiego. Wybór padł na skrawek lądu między Livorno, a Piombino, a...
24lip2008 — Kiedy pada pytanie o polskie wino, stereotypowo mówi się o Zielonej Górze. Do II Wojny Światowej był to wprawdzie niemiecki region winiarski. Za to po 1945 r., przez dwie dekady, jedyny wtedy polski. Dziś działa tam spora grupa entuzjastów...
17lip2008 — „Na starość chciałbym mieć własną piwnicę na wino. Niczego więcej zresztą od życia nie pragnę. Jeśli mi ślepy los dopisze, pod siedemdziesiątkę uczciwi ludzie uznają mnie za człowieka uczciwego, za winiarza, a więc kogoś, kto wie, gdzie...
10lip2008 — Teoretycznie udany mariaż wina i potrawy zależy od kilku obiektywnych zasad. W praktyce o sukcesie decyduje często – jak mawiają komentatorzy sportowi – dyspozycja dnia, a zatem m.in. nasze samopoczucie, atmosfera miejsca i talent...
17cze2008 — W czeskiej Pradze oczywiście piją piwo. Piją go dużo i w różnych gatunkach, od lekkich desítek, bo bardziej esencjonalne „dwunastki”, od jasnych pilsnerów, po piwa tmavé, czyli ciemne. Na lewej stronie Wełtawy piją Staropramena, na...
10cze2008 — Tydzień przed rozpoczęciem Mistrzostw Europy w piłce nożnej zakończyła się w Wiedniu inna wielka impreza – Vie Vinum – organizowana co dwa lata wystawa austriackich winiarzy. O ile futboliści znad Dunaju na wiele liczyć nie mogą,...
3cze2008 — Zwany czasem „papieżem krytyki winiarskiej” Amerykanin Robert Parker jr. oświadczył, że lubi tanie wina. Zainteresowanych uspokajam – nie była to odpowiedź na deklarację Stefana Niesiołowskiego (...jeśli ktoś nie pił taniego...
18maj2008 — Był potomkiem włoskich chłopów, który namówił do wspólnego przedsięwzięcia barona Rothschilda. Arnold Schwarzeneger nazwał go najbardziej wpływowym człowiekiem winiarskiej Kalifornii, a Kevin Zraly, twórca słynnej szkoły i restauracji...
10maj2008 — Czas szparagów to dla mnie czas święty. Bardziej bodaj święty, niż sezon na truskawki. Zaczyna się już w marcu, najpóźniej w kwietniu, jeśli tylko uda się pojechać gdzieś na południe, najlepiej do Veneto, skąd pochodzą szparagi niemal równie dobre...