31mar2022, 8:31 — Rak płuca to nowotwór, którego rozwój jest związany z naszym trybem życia. Złośliwy rak płuca to jeden z najczęściej diagnozowanych w Polsce i na świecie nowotworów, które prowadzą do śmierci. Co zwiększa ryzyko rozwoju raka płuc? Wyjaśniamy.
16paź2021, 17:42 — Kamica pęcherzyka żółciowego (kamica żółciowa) to choroba, która częściej diagnozowana jest u kobiet. Może objawiać się bolesną kolką żółciową. Dowiedz się więcej na temat objawów i przyczyn choroby.
28wrz2021, 12:30 — Jabłka to źródło wielu cennych dla naszego organizmu składników. 28 września obchodzimy Światowy Dzień Jabłka. Co warto wiedzieć o tym owocu?
20wrz2021, 6:33 — Soczewica jest smaczna, ma mało kalorii i wiele właściwości zdrowotnych. Zobacz, jakie wartości i właściwości ma soczewica oraz jak wykorzystać ją w kuchni.
19wrz2021, 16:34 — Tyfus plamisty (dur plamisty) to jedna z odzwierzęcych chorób bakteryjnych, która obecnie niemal nie występuje. Jej pojedyncze przypadki diagnozowane są w niektórych krajach rozwijających się. Dowiedz się więcej na temat tyfusu plamistego.
29maj2021, 16:26 — Gastroskopia to jedno z badań diagnostycznych, które pozwala zajrzeć do wnętrza górnego odcinka przewodu pokarmowego. Dzięki badaniu lekarz może ocenić m.in. stan przełyku. Wyjaśniamy, na czym polega gastroskopia i jakie są wskazania do badania.
1maj2021, 22:26 — Tarczyca to niewielki gruczoł wydzielania dokrewnego, którego nieprawidłowe funkcjonowanie powoduje problemy zdrowotne. Nadczynność tarczycy i niedoczynność tarczycy są coraz częściej diagnozowanymi schorzeniami o podłożu hormonalnym, które...
29kwi2021, 5:53 — Choroby tarczycy częściej dotyczą kobiet, powodując różne objawy, które przez dłuższy czas mogą być bagatelizowane lub mylnie brane za symptomy np. nerwicy i depresji. Jedną z nich jest niedoczynność tarczycy. Wyjaśniamy, jakie są przyczyny tej...
24mar2021, 18:00 — Semolina to mąka i kasza uzyskiwane z pszenicy durum. Od zwykłej mąki różnią się tym, że są zdrowsze. Jakie właściwości ma semolina i do czego jej używać?