Coraz więcej pasiek wymiera. Francuzi postanowili zbadać przyczyny tego niepokojącego rolników zjawiska i po przeanalizowaniu zdobytych informacji wyróżnili blisko czterdzieści powodów zwiększonej śmiertelności tych owadów, podaje francuski dziennik „Le Figaro”.
Wbrew temu co twierdzi wielu pszczelarzy, stosowanie środków owadobójczych to nie jedyny powód, który uznano za przyczynę wysokiej śmiertelności pszczół na początku lat dziewięćdziesiątych we Francji. Dowód: od czasu zakazu ich stosowania sytuacja pszczół nie polepszyła się. Wiele badań dowodzi, że zdrowie pszczół ulega pogorszeniu także w innych częściach świata. Na przykład w Stanach Zjednoczonych owady te dotknięte są syndromem wymierania kolonii. W opublikowanym przez francuskich ekspertów raporcie wymienionych jest około czterdziestu powodów wysokiej śmiertelności i osłabienia rojów.
Najpoważniejszym zagrożeniem jest varroa destruktor, czyli pajęczak odpowiedzialny za wyniszczanie pszczelich rodzin, który został sprowadzony do Francji w latach osiemdziesiątych z Indonezji i poczynił poważne straty w pszczelarstwie.
Do jego rozprzestrzenienia przyczynił się międzynarodowy handel królowymi pszczół, z którymi varroa destruktor przenosił się do innych kolonii i wyniszczał je. Według naukowców niewiele jest skutecznych sposobów ochrony przed tym pasożytem, a stosowane przez pszczelarzy amatorskie metody często szkodzą samym owadom.
Ponadto grzyby, bakterie i wirusy, a także zmniejszenie bioróżnorodności spowodowanej zbyt intensywnym rolnictwem również przytaczane są jako prawdopodobne powody wymierania pszczół.
ts
Najpoważniejszym zagrożeniem jest varroa destruktor, czyli pajęczak odpowiedzialny za wyniszczanie pszczelich rodzin, który został sprowadzony do Francji w latach osiemdziesiątych z Indonezji i poczynił poważne straty w pszczelarstwie.
Do jego rozprzestrzenienia przyczynił się międzynarodowy handel królowymi pszczół, z którymi varroa destruktor przenosił się do innych kolonii i wyniszczał je. Według naukowców niewiele jest skutecznych sposobów ochrony przed tym pasożytem, a stosowane przez pszczelarzy amatorskie metody często szkodzą samym owadom.
Ponadto grzyby, bakterie i wirusy, a także zmniejszenie bioróżnorodności spowodowanej zbyt intensywnym rolnictwem również przytaczane są jako prawdopodobne powody wymierania pszczół.
ts