Ma ono zawierać 82 proc. tłuszczu; 81 proc. tłuszczu mlecznego oraz 1 proc. tłuszczu rybiego omega-3. Kwasy te występują prawie wyłącznie w tłuszczu ryb morskich. Używane w maśle z Suwałk, będą pochodzić z ryb atlantyckich.
Jak twierdzą producenci, jednym z ważnych elementów projektowania produktu była likwidacja smaku ryb. Zapewniają, że nawet po podgrzaniu, masło będzie miało typowy smak.
"Jesteśmy gotowi do produkcji. Czekamy jeszcze na opakowania i najprawdopodobniej w listopadzie masło znajdzie się w sklepach" - powiedziała prezes Spółdzielni Mleczarskiej "Sudowia" Bożena Dobrzyń.
"Sudowia" od 2004 roku produkuje mleko z omegą-3. "Stawiamy na niszowe produkty, te z omegą-3 oraz produkty ekologiczne, które produkujemy w Zakładzie Mleczarskim w Błoniu" - powiedziała Dobrzyń.
Kwasy tłuszczowe omega-3 obniżają ryzyko występowania choroby zawałowej serca. Zmniejszają możliwość tworzenia skrzepów krwi. Obniżają także poziom złego cholesterolu tj. LDL a podwyższają zawartość dobrego, tj. HDL. W ten sposób ograniczają zmiany miażdżycowe w naczyniach krwionośnych.
Kwasy te wspomagają także proces widzenia - są ważnym składnikiem siatkówki oka. Korzystnie wpływają na funkcjonowanie mózgu, gdyż są zasadniczym składnikiem błony komórkowej komórek nerwowych. Łagodzą objawy depresji i zaburzeń pamięci. Kwasy te można kupić w aptece jako farmaceutyk.
Spółdzielnia Mleczarska "Sudowia" w Suwałkach jest kontynuatorką tradycji pierwszej spółdzielni mleczarskiej powstałej na Suwalszczyźnie w 1925 roku. Obecną nazwę przyjęła w 1986 roku. Zatrudnia blisko 300 osób.
ND, PAP