Jakie najczęściej popełniamy grzechy żywieniowe? Tygodnik „Wprost” w oparciu o opinie ekspertów punktuje najpoważniejsze błędy i radzi, czego unikać, a jakie produkty wybierać, by zadbać o zdrowie własne i swoich dzieci.
Galeria:
Co nam szkodzi, na co uważać?
Chcesz dowiedzieć się więcej? Przeczytaj:
Czytaj też:
Polskie dzieci jedzą śmieci
Jak żywi się rodzina Katarzyny Bujakiewicz?
Mam dietetyka, z którym konsultuję dietę całej rodziny. Moja córka Ola doskonale wie, że chipsy to niezdrowa przekąska. Widzi dzieci z nadwagą i wyciąga wnioski. Ze zdrowych przekąsek podaję jej głównie bakalie. Nauczyłam ją tych smaków, kiedy była malutka, i teraz sama prosi o te produkty. Jeśli już kupuję słodycze, to te bez cukru i żelatyny. Poza tym w domu królują warzywa i ryby. Oczywiście, trzeba zachować zdrowy rozsadek. Może się zdarzyć, że na urodzinach kolegi czy w przedszkolu dziecko spróbuje słodyczy. Ważne, żeby przekazać mu zamiłowanie do zdrowego jedzenia i wrażliwość na świat. Dzięki temu nawet jak kiedyś chwilowo oszaleją na punkcie fast foodów, to później wrócą do zdrowych nawyków.
Inne porady:
Czytaj też:
Jak poprawić żywienie dzieci? Radzi Robert MakłowiczCzytaj też:
Katarzyna Bosacka: Bez czytania etykiet nie da się kupić nawet chlebaCzytaj też:
Magda Steczkowska: Jesteśmy tym, co jemy
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.