Rolada, kluski śląskie i modro kapusta są wpisane w śląskie DNA niczym występ orkiestry dętej w czasie Barbórki.
Elżbieta Tomczyk-Miczka
Typowa kuchnia śląska to kuchnia energetyczna, wysokokaloryczna, wszak górnicy zawsze ciężko pracowali pod ziemią, musieli więc dobrze i suto zjeść. Hodowane w komórkach (chlewikach) przy familokach świnie i króliki pozwalały na przyrządzanie potraw mięsnych, takich jak kiszki z kaszą, krupnioki czy kiszki ziemniaczane – żymloki, kotlety mielone – karminadle, oraz jaskółcze gniazda, inaczej schab faszerowany jajkami na twardo.
Więcej możesz przeczytać w 24/2019 wydaniu tygodnika Wprost .
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.
© ℗
Materiał chroniony prawem autorskim.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.