1. Dieta antyzapalna
Gdy nasz organizm czuje się zagrożony czy osłabiony, „tworzy” stany zapalne. Można więc wysnuć wniosek, że jesienią dieta antyzapalna będzie miała pozytywny wpływ na nasze samopoczucie psychiczne. Czego unikać? Pożywienia z żelazem hemowym, które znajduje się m.in. w mięsie, jajach, rybach. O tej porze roku zjadaj natomiast zdrowe, rozgrzewające zupy z dyni czy soczewicy. Szczególnie polecam antyzapalną pomidorową (o ile nie jesteś uczulony na psiankowate) z kwiatami brokułów dodanymi na końcu. Możesz przyrządzić wegańskie leczo z papryki z dodatkiem antyzapalnej kurkumy. Zupy gotuj niespiesznie na wolnym ogniu. Dodawaj siemię lniane, najlepiej świeżo zmielone, które też działa antyzapalnie.
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.