Świadomość, że jemy rybę endemiczną, przysmak występujący tylko w tym jednym miejscu na świecie, podnosi bardzo jej walory.
Elżbieta Tomczyk-Miczka
Podróżnicy zapędzający się nad Bajkał mogą spróbować endemicznej ryby zamieszkującej jego wody, czyli omula z rodziny łososiowatych. Ale gdyby podobnego rarytasu ktoś chciał skosztować w Europie, wystarczy wyruszyć nad Jezioro Ochrydzkie, w którym pływa koran, miejscowa odmiana pstrąga. Jeziora Bajkał i Ochrydzkie mają wspólne cechy, podobnie jak omul z koranem.
Więcej możesz przeczytać w 28/2019 wydaniu tygodnika Wprost .
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.
© ℗
Materiał chroniony prawem autorskim.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.