22mar2024, 16:58 — Ludzki mózg to prawdziwe centrum dowodzenia. Podpowiadamy, co zrobić, by utrzymać ten niezwykle ważny narząd w dobrej kondycji. Wystarczy konsekwencja i odrobina wysiłku.
22mar2024, 16:45 — Pestki słonecznika mają wiele cennych właściwości. Mogą przyczynić się między innymi do obniżenia poziomu „złego cholesterolu” we krwi. Sprawdź, jak jeść te nasiona, by osiągnąć pożądany efekt.
21mar2024, 17:17 — „Mięsożerna bakteria” rozprzestrzenia się w Japonii. Zdaniem specjalistów infekcja może zakończyć się śmiercią nawet w przypadku 30 procent zakażeń. Władze kraju apelują o częste mycie rąk i zachowanie środków ostrożności.
21mar2024, 12:30 — Mazurek jest pyszny, ale niestety dość kaloryczny. Nie oznacza to jednak, że musisz z niego rezygnować, gdy jesteś na diecie. Wystarczy wykorzystać kilka prostych sztuczek, by wypiek był mniej tuczący, a jednocześnie zachował swój wyjątkowy smak.
21mar2024, 9:57 — Kawę można łączyć z wieloma różnymi składnikami. Jedni dodają do niej cynamon, drudzy goździki, a jeszcze inni imbir. Ja wybieram bardziej niecodzienną, szwedzką opcję – łączę ziarna „małej czarnej” z jajkiem. Zobaczcie, co zyskuje na tym mój...
20mar2024, 16:34 — Napar, dzięki któremu wzmocnisz odporność, zrobisz z popularnych suszonych owoców, które często służą za przekąskę lub dodatek do ciast i deserów. Poznaj sprawdzony przepis.
20mar2024, 11:03 — Raczej nikogo nie trzeba przekonywać, że jedzenie ultra przetworzonej żywności wywiera negatywny wpływ na organizm. Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę z tego, jak bardzo szkodzi ona zdrowiu. Nowe światło na tę kwestię rzucają badania...
19mar2024, 16:59 — Napady głodu zdarzają się każdemu. Zwykle sięgamy wtedy po jakieś sklepowe słodycze lub inne niezbyt zdrowe przekąski. Ja wybieram koktajl z dość nietypowym dodatkiem.
18mar2024, 16:55 — Uwielbiam naleśniki, zwłaszcza odkąd znalazłam sposób, by uczynić z nich jeszcze zdrowszą przekąskę. Dodaję do ciasta jeden nietypowy składnik i po niespełna 30 minutach mam gotowy, obłędny przysmak o wielu cennych właściwościach. Te naleśniki...
18mar2024, 15:50 — Dieta lotników budzi ostatnio spore zainteresowanie. Jej popularność nie dziwi, biorąc pod uwagę fakt, że obiecuje bardzo dobre efekty w relatywnie krótkim czasie. Szybka utrata wagi jest możliwa, ale „ekspresowe” odchudzanie ma swoją cenę. Czasem...
18mar2024, 10:20 — Ryżanka to świetna alternatywa dla tradycyjnej owsianki, choć przez wiele osób niedoceniana. A szkoda. Robi się ją szybko i prosto. W dodatku jest bardzo pożywna i ma wiele cennych właściwości. Poznajcie przepis na japońską ryżankę.
17mar2024, 8:02 — Żurek stanowi nieodzowny element wielkanocnego menu. Trudno wyobrazić sobie świąteczne śniadanie bez tej aromatycznej i sycącej zupy. Jeśli wydaje się wam, że poznaliście już wszystkie jej sekrety, to jesteście w błędzie. Wiemy, co zrobić, by...
17mar2024, 7:24 — Mężczyzna zgłosił się do lekarza z powodu nawracających bólów głowy. Jedną z przyczyn tych dolegliwości okazały się niecodzienne preferencje kulinarne mężczyzny.
16mar2024, 7:53 — Insulinooporność często bywa nazywana niewidzialnym wrogiem. Bardzo łatwo ją zbagatelizować, ponieważ towarzyszą jej dość niespecyficzne objawy. Nie dajcie się jednak zwieść. Sprawdźcie, po czym rozpoznać insulinooporność.
16mar2024, 7:19 — Pieczywo zwykle jest uznawane za „wroga” odchudzania. Wiele osób, które chce zrzucić nadprogramowe kilogramy rezygnuje z jedzenia tego produktu. Podpowiadamy, czym można go zastąpić.
15mar2024, 19:02 — Co przychodzi wam do głowy, gdy słyszycie hasło „hamburger”? Większość osób kojarzy je z mielonym ukrytym w bułce. Ja znalazłam na to danie zupełnie inny patent. Przygotowuję je bez pieczywa i kotleta. Moja rodzina za nim szaleje.
15mar2024, 10:09 — Jajecznica często gości na moim rodzinnym stole. Tym razem postanowiłam, że zrobię ją w nietypowej wersji. Zaserwowałam bliskim roladki z jajecznicą. Sprawdź, jak zrobić to szybkie i efektowne śniadanie.
14mar2024, 17:02 — Pastéis de nata cieszą się dużą popularnością nie tylko w Portugalii. Podbiły serca wielu łasuchów na całym świecie. Zresztą nie bez powodu. Są pyszne, a w dodatku proste i szybkie w przygotowaniu. Zobacz, jak je zrobić.
12mar2024, 11:46 — Hipercholesterolemia, czyli podwyższony poziom „złego” cholesterolu we krwi to problem, który dotyczy coraz młodszych osób. O tym, dlaczego tak się dzieje i co zrobić, by sobie pomóc, rozmawiamy z dr Hanną Stolińską, dietetykiem klinicznym.
3mar2024, 8:01 — Praktycznie każdego dnia media nagłaśniają kolejne historie osób, które dały się nabrać i straciły cały dorobek życia. O tym, jak działają przestępcy i co zrobić, by bronić się przed manipulacją, rozmawiamy z profesorem Tomaszem Grzybem,...