Cukrzyca jest dziś nazywana cichym zabójcą. Zmaga się z nią wiele osób, a skoro jest tak powszechna, może się wydawać, że jest niegroźna. Takie rozumowanie może być zgubne. Postawmy sprawę jasno – nieleczona cukrzyca prowadzi do wielu problemów zdrowotnych, które zwiększają ryzyko przedwczesnej śmierci. Jest jednak dobra wiadomość – można jej zapobiegać. Bo cukrzyca typu 2. jest na ogół wynikiem niezdrowego stylu życia.
Nadmiar cukru
Cukrzyca jest chorobą, podczas której w krwiobiegu krąży zbyt wiele cukru – glukozy. Jest ona głównym źródłem energii dla organizmu i pochodzi z pożywienia. Nadmiar glukozy we krwi uszkadza komórki śródbłonka wyściełającego naczynia krwionośne. Gdy ściany naczyń nie są gładkie, na powierzchni łatwo powstają zakrzepy, zatory i pogarsza się dopływ krwi do poszczególnych narządów. Niewiele osób ma świadomość, że dieta bogata w tłuszcze, szczególnie przy cukrzycy typu 2., to proszenie się o zawał lub udar. Ograniczenie w codziennej diecie cukrów prostych i nasyconych kwasów tłuszczowych naprawdę znaczy wiele.
Masa krytyczna
Nadwaga i otyłość znacznie zwiększają ryzyko rozwoju cukrzycy. Zmniejszenie masy ciała i regularne ćwiczenia zwiększają wrażliwość organizmu na insulinę. Ponieważ nadwaga jest na ogół spowodowana brakiem ruchu i niewłaściwym odżywianiem, organizm jest obciążony wieloma różnymi schorzeniami, a także często niedoborami składników odżywczych. Choć wiele osób to zdziwi – można być grubym, ale niedożywionym. A to właśnie te elementy powodują, że dochodzi do różnych zaburzeń, w tym także w gospodarowaniu glukozą i wrażliwości na insulinę.
Zdrowe odżywianie
Ponieważ cukrzyca typu 2. jest najczęściej skutkiem niewłaściwego stylu życia, coraz częściej jest diagnozowana nawet u dzieci. Dlatego tak ważne jest, by dorośli odżywiali się świadomie i dawali dobry przykład dzieciom. Można zapobiec chorobie lub opóźnić rozwój cukrzycy typu 2., walcząc z nadwagą i będąc aktywnym fizycznie. W diecie należy ograniczać pokarmy o dużej zawartości tłuszczów nasyconych, tłuszczów trans, cukru i soli. Powodują rozwój cukrzycy, a także miażdżycy i nadciśnienia. Warto postawić na warzywa i owoce (te o niskim indeksie glikemicznym) będące źródłem cennych składników odżywczych i błonnika, probiotyki, chude mięso i nabiał, produkty pełnoziarniste, zdrowe tłuszcze z ryb, oliwy z oliwek czy awokado. Suplementy diety, które warto rozważyć, to przede wszystkim: czosnek, cynamon, kwas alfa-liponowy, aloes, chrom, żeń-szeń i magnez. Kwasy tłuszczowe omega-3 (są zawarte m.in. w tłustych rybach) redukują ryzyko wystąpienia chorób serca, zmniejszają stany zapalne i obniżają stężenie trójglicerydów we krwi, zapobiegając miażdżycy. Magnez obniża poziom cukru we krwi, rozluźnia mięśnie i usprawnia procesy metaboliczne. Zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Dobrym źródłem magnezu są zielone warzywa liściaste (jarmuż, szpinak, rukola), które ponadto są bogate w składniki odżywcze i przeciwutleniacze chroniące serce i zdrowie oczu. Z kolei cynamon wpływa na poziom cukru we krwi, insulinooporność, a także poziom cholesterolu i trójglicerydów.
Naturalna pomoc
W zapanowaniu nad cukrzycą pomagają leki, które należy stosować zgodnie ze wskazaniami lekarza. Warto porozmawiać z nim także o wsparciu konwencjonalnego leczenia naturalnymi sposobami (trzeba pamiętać, że suplementy diety, a także zioła, mogą wchodzić w interakcję z lekami). Takie metody leczenia mogą pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi, zmniejszeniu oporności na insulinę i zapobieganiu powikłaniom cukrzycy. Jednym z najczęściej polecanych suplementów jest chrom, który wspiera metabolizowanie węglowodanów. Z kolei kwas alfa-liponowy (ALA) pomaga obniżyć oporność na insulinę i poziom cukru na czczo. Rdest japoński jest przydatny w zapobieganiu rozwojowi insulinooporności – utrzymuje cukier we krwi w normie. Zmniejsza szanse rozwoju chorób serca i powikłań sercowo-naczyniowych, takich jak wysoki poziom cholesterolu. Kolejny raz okazuje się, że styl życia ma kluczowy wpływ na nasze zdrowie. Cukrzyca typu 2. jest jeszcze jedną chorobą, której możemy się nie ustrzec, jeśli w porę nie zmienimy swoich nawyków.
Czytaj też:
Życie z cukrzycą
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.