Każdego dnia dokonujemy wyborów, które zwiększają lub zmniejszają nasze szanse zachorowania na nowotwór. To zadziwiające, że wolimy modlić się o to, by ta choroba nie stała się naszym udziałem, zamiast wziąć sprawy w swoje ręce. Owszem, nie mamy wpływu na takie czynniki ryzyka jak predyspozycje genetyczne, ale to nie oznacza, że mamy siedzieć z założonymi rękami. Nowotworom można przecież zapobiegać.
Żywność ma moc
Powszechnie wiadomo, że używki, otyłość, toksyny, nadmierne opalanie się i brak aktywności fizycznej sprzyjają występowaniu raka. Zapominamy jednak o tym, jak wielką moc ma pożywienie. To, co jemy, ma ogromny wpływ na to, czy w naszym organizmie rozwinie się nowotwór. Istnieje całe mnóstwo pokarmów, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Nie będzie więc przesadą stwierdzenie, że dieta odgrywa kluczową rolę w profilaktyce nowotworowej.
Co wykluczamy?
Na pewno trzeba się pozbyć wszelkich używek i produktów powszechnie uznawanych za niezdrowe. Rezygnujemy z alkoholu, rafinowanych węglowodanów, tłuszczów trans, fast foodów, smażonych dań, czerwonego mięsa i wszelkich produktów, które mają tak długą listę składników, że aż nie chce się czytać jej do końca. Po wykluczeniu tego wszystkiego automatycznie powstaje lista produktów, z których powinna się składać nasza dieta. Są to: warzywa i owoce, nabiał, chude mięso, produkty pełnoziarniste, zdrowe tłuszcze.
Antyoksydanty na straży
Stany zapalne i nadmiar wolnych rodników sprzyjają rozwojowi raka. Kluczem jest spożywanie dużej ilości pokarmów przeciwnowotworowych, zawierających przeciwutleniacze i naturalne przeciwzapalne fitoskładniki. Takimi przeciwutleniaczami, które przyjmujemy z żywności, są: witamina A, C i E, beta-karoten, likopen, luteina, selen, mangan. Flawonoidy, flawony, katechiny, polifenole i fitoestrogeny są również przeciwutleniaczami, a wszystkie one znajdują się w produktach roślinnych. Każdy przeciwutleniacz spełnia odmienną funkcję i nie można go zastąpić innym. Antyoksydantywalczą z wolnymi rodnikami, które mogą powodować uszkodzenia na poziomie komórkowym i są zaangażowane w rozwój wielu chorób, w tym nowotworów.
Groźne niedobory
Niedobory składników odżywczych mogą sprzyjać występowaniu raka. Dobrym przykładem jest witamina D, której niedobór został powiązany m.in. z nowotworem piersi i pęcherza. Wapń zapobiega nowotworowi odbytu, a przecież w diecie wielu osób jest go zbyt mało. Jeśli na co dzień spożywamy niewiele produktów ze zdrowymi kwasami tłuszczowymi omega-3, to jest to również niebezpieczne. Przewlekłe zapalenia są związane z rozwojem wielu nowotworów. Stany zapalne hamują układ odpornościowy, co zwiększa ryzyko różnego rodzaju chorób. Silne działanie przeciwzapalne wykazują właśnie naturalne kwasy tłuszczowe omega-3.
Jedzmy zdrowo
Zielone warzywa liściaste (jarmuż, szpinak, rukola) są podstawą każdej zdrowej diety, ponieważ są bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Warzywa kapustne (brukselka, kapusta, brokuły) są pełne związków zwanych izotiocyjanianami, które są związane z profilaktyką anty rakową. Ciemnoczerwone owoce (maliny, jagody, czereśnie) dostarczają witaminę C, witaminę A i kwas galusowy, potężny środek wspierający układ odpornościowy. Kurkuma dzięki zawartości kurkuminy zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Dobrze radzi sobie z wolnymi rodnikami, które są odpowiedzialne za stres oksydacyjny i rozwój poważnych chorób. Wzmacniacze układu odpornościowego to także imbir, czosnek, pieprz czy cebula. Probiotyki pełne są dobrych bakterii, które promują naturalną równowagę bakteryjną mikroflory jelitowej i pomagają zwiększyć odporność. Chlorella i spirulina, rodzaje mikroalg, wykazują właściwości detoksykacyjne, dzięki czemu wspomagają usuwanie toksyn z organizmu. Zdrowe odżywianie zajmuje pierwsze miejsce w profilaktyce raka. Istnieją produkty, a także zioła i suplementy, które pomagają obniżyć stan zapalny, wzmacniają układ odpornościowy, a tym samym pomagają zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.
Czytaj też:
Suplementy diety pomocne w zapobieganiu nowotworom
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.