To danie wyjątkowe. Ja i moje dzieci co roku bardzo na nie czekamy. Kapusta z grzybami była popisową potrawą mojej mamy i chyba w takiej wersji, w jakiej ją pamiętam, jest nie do odtworzenia. Nie mam pojęcia, jakie czary odprawiała nad kapustą moja mama, ale to danie co roku smakowało niebiańsko.
Kapusta musi być kiszona naturalnie, w żadnym wypadku nie może być octowa. Moją ukochaną kiszoną kapustę kupuję w Charsznicy. W wypadku tego dania kapusta nie może być lekka, musi się wcześniej odpowiednio długo i zdrowo kisić, dzięki czemu nie musimy jej nawet płukać przed gotowaniem. Są różne szkoły, ja w wigilijnej kapuście z grzybami zdecydowanie wolę kapustę pełną naturalnego soku, mocno kwaśną. Nie znoszę kapusty krojonej, lubię, żeby się ciągnęła jak spaghetti.
Więcej możesz przeczytać w 51/2010 wydaniu tygodnika Wprost .
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.