Odpowiednia dieta może mieć znaczący wpływ na twój rytm snu oraz zakończyć problemy z bezsennością. Co i jak jeść, aby dobrze spać?
Kłopoty z zasypianiem, płytki sen i częste wybudzanie to problem, który zna wiele osób. Walkę z bezsennością można jednak wygrać odpowiednią dietą! Spożywanie niektórych produktów ułatwia produkcję serotoniny i melatoniny, które mają wpływ na prawidłowy rytm funkcjonowania organizmu. Serotonina jest neuroprzekaźnikiem, hormonem ważnym dla regulowania cyklu snu i naszego nastroju. W nocy przekształca się w melatoninę. To hormon wytwarzany przez szyszynkę, odgrywający ważną rolę w regulacji snu i czuwania. Odpowiednia dawka serotoniny i melatoniny gwarantuje spokojny sen i reguluje ciśnienie krwi, ich niedobór powoduje zaś problemy ze snem. Aby zasypiać bez problemów i budzić się wypoczętym, postaraj się zmodyfikować dietę tak, aby obfitowała w pokarmy bogate w minerały i składniki odżywcze. Wśród produktów zalecanych przy problemach z bezsennością są: sery, białe mięso z kurczaka i indyka, ryby, mleko, orzechy włoskie i migdały, a także żywność bogata w witaminę B6, czyli produkty pełnoziarniste, cykoria, brokuły, dorsz, łosoś, owies, banany i morele. Te ostatnie dwa produkty są źródłem magnezu i potasu, minerałów, których brak odpowiada m.in. za złą jakość snu. Pamiętajmy też, że wieczorem lepiej wybierać produkty pełnoziarniste i włókniste, które spowalniają trawienie i nie wywołują skoków insuliny we krwi – ani nadwyżki, ani jej niedoboru powodującego uczucie głodu. Najzdrowiej zjeść ostatni posiłek dnia kilka godzin przed snem, aby dać organizmowi czas na trawienie.
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.