Powstrzymywanie się od jedzenia mięsa jest świętokradztwem, a żywność wegetariańska to "uczta diabła". Pod tymi słowami chętnie podpisałby się dziś przemysł mięsny, ale w XV w. takie było stanowisko Kościoła katolickiego. Mięso w początkach renesansu było najważniejszą potrawą na stołach Anglii, Niemiec, Francji. "Sałatki, według tych, którzy żyją po drugiej stronie Alp, jedzą niemal wyłącznie żarłoczni Włosi, którzy przywłaszczyli sobie żywność tych najbardziej prymitywnych zwierząt, które żywią się surowym zielskiem" - pisał Constanzo Felici w traktacie "O roślinach w kuchni". Włosi w okresie renesansu najbardziej lubili makaron. Znali go już starożytni Rzymianie, ale suchy makaron pojawił się dopiero w średniowieczu. Nie wiadomo, kto pierwszy wymyślił pizzę. Od czasu gdy zaczęli ją wypiekać Amerykanie, Włosi się do niej nie przyznają.
Zbigniew Wojtasiński
Dave DeWitt "Kuchnia Leonarda da Vinci", Dom Wydawniczy Rebis, Poznań 2007
Zbigniew Wojtasiński
Dave DeWitt "Kuchnia Leonarda da Vinci", Dom Wydawniczy Rebis, Poznań 2007
Więcej możesz przeczytać w 29/2007 wydaniu tygodnika Wprost .
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.