Każdy z nas dla zdrowia jest w stanie zrobić więcej niż najlepszy lekarz, który jedynie może wystawić receptę na kolejne opakowanie tabletek – chociażby zmienić dietę. To właśnie dzięki zmianie przyzwyczajeń kulinarnych kilkadziesiąt tysięcy Polaków nie umiera na zawał.
W Polsce najszybciej w Europie spada tempo umieralności na zawał serca – mówi prof. Wojciech Drygas z Instytutu Kardiologii w Aninie. Jeszcze w 2003 r. według Światowej Organizacji Zdrowia Polacy umierali z powodu chorób sercowo-naczyniowych dwuipółkrotnie częściej niż obywatele krajów Europy Zachodniej. Dziś pod względem tych wskaźników zbliżyliśmy się do Zachodu (choroby układu krążenia wciąż jednak stanowią najczęstszą przyczynę zgonów Polaków). Dzięki temu żyjemy dłużej. W ostatnich 20 latach długość życia statystycznego Polaka zwiększyła się z 66 lat do 71,3 roku, Polki – z 74 lat do 79,8 roku.
Więcej możesz przeczytać w 39/2010 wydaniu tygodnika Wprost .
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.