Grzebanie w parmezanie

Grzebanie w parmezanie

Dodano:   /  Zmieniono: 
Kawałek zawiniętego w len parmezanu ma właściwości magiczne. Pamiętam, żeby zabierać go z sobą w każdą podróż samolotem. Nie chodzi tu o żadne przesądy, ale o ratowanie podniebienia w sytuacji ekstremalnej, do której od czasu do czasu zmuszają mnie linie lotnicze, serwując posiłki dość poważnie odbiegające od cywilizowanych norm smakowych. Odwijam wtedy swój kawałek parmezanu i z jego pomocą ocalam swoje podniebienie przed atakiem rozszalałych składników samolotowych dań, jadalnych wyłącznie w teorii.

Z parmezanem wszystko smakuje lepiej i choć sprzeciwiam się dodawaniu go zawsze i wszędzie, to muszę przyznać, że ten magiczny ser w tajemniczy sposób potrafi współgrać z niemal wszystkim, co jadalne, z deserami włącznie, wyłączając jedynie ryby i frutti di mare. W restauracjach o parmezan prosimy rzadko i nieśmiało. Jeszcze rzadziej restauratorzy podają go nam sami, a jeśli już, to niemal na pewno nie jest to prawdziwy parmezan. W najlepszym wypadku będzie to Grana Padano, który z Parmigiano-Reggiano ma mniej więcej tyle wspólnego co uscypek z oscypkiem. No, może trochę więcej, bo Grana Padano jest serem najbardziej podobnym do parmezanu, ale w żadnym wypadku nim nie jest i być nie może. Niestety często o tym nie wiemy, nie wiemy więc, czego możemy w restauracjach wymagać. Nie wiemy, jak smakuje parmezan, choć jesteśmy przekonani, że jest inaczej – przecież kelner powiedział, że to sałata z parmezanem. Zjedliśmy, smakowało i nie przyjdzie nam do głowy, że powinno smakować inaczej.

Jak zatem rozpoznać parmezan? Zaręczam, że jeśli ktokolwiek kiedykolwiek spróbował prawdziwego Parmigiano-Reggiano, już nigdy nie pomyli go z żadnym innym serem. Jego nazwa bardzo dokładnie określa jego pochodzenie. Parmigiano – parmeński, Reggiano – z prowincji Reggio Emilia. Obecnie certyfikowany parmezan produkowany jest również poza tymi prowincjami, choć nadal blisko Parmy. Najwyższą kategorię PDO (po włosku DOP) uzyskują też sery wytwarzane w Bolonii i w części Modeny oraz w Mantui, w rejonie położonym na południe od Padu.

Parmezan funkcjonuje na rynku w trzech kategoriach wiekowych i co za tym idzie – cenowych. Najtańszy jest Parmigiano Fresco, czyli ser świeży, dojrzewający zaledwie rok. Określa się go mianem „prima salatura", co oznacza „pierwsze solenie”, i próżno szukać go w sklepach. Jest miękki, zapachem niemal w ogóle nie przypomina parmezanu. Drugą kategorią są sery vecchio, czyli stare. To kategoria, z którą mamy do czynienia najczęściej. Maksymalnie dwuletni, twardy i wyrazisty, choć oczywiście dużo tańszy niż kategoria trzecia, czyli stravecchio. Parmigiano Stravecchio to po prostu eksplozja smaku i aromatu. Ten rodzaj sera dojrzewał na drewnianych półkach producentów całe trzy lata. Jest suchy i niezwykle wyrazisty. Częściej używamy go jako przyprawy, choć nieprawdopodobną przyjemność sprawia położenie maleńkiego kawałka tego sera na języku i rozkoszowanie się jego smakiem i zapachem. W towarzystwie oliwy z oliwek i dojrzałych na słońcu pomidorów zmieni się zaś w ucztę bogów.

Kawałki parmezanu przechowujemy w suchej części lodówki, dokładnie zawinięte w papier i len. Moim marzeniem jest, żeby restauracyjne dania „z parmezanem" były faktycznie z Parmigiano-Reggiano, a nie z Grana Padano czy Pecorino. Wiem, że to ser drogi, ale naprawdę nie miałabym nic przeciwko temu, żeby klient w restauracji miał możliwość wyboru. Żeby mógł obejrzeć ser, zanim będzie starty, powąchać go. Wyobrażam sobie, że mogłoby się to odbywać przy stole, podobnie jak przyprawianie truflą. Kelner podchodzi ze stoliczkiem na kółkach, na którym stoi aptekarska waga, a obok dumnie spoczywa najpiękniejszy kawał parmezanu, zalotnie zawinięty w skrawek szarego lnu. Ser tarty jest przy nas i tylko my, mając świadomość, ile kosztuje, możemy ten proces zatrzymać. Parmezan na wagę złota. Przy okazji warto pamiętać, że ten ser powinien być tarty wyłącznie bezpośrednio przed podaniem. Utarty wcześniej straci aromat i nie będzie smakował tak obłędnie.

Parmezan i trufle... Rozmarzyłam się, bo przypomniało mi się moje weneckie risotto z truflami, podane w wydrążonym łyżką kręgu parmezanu. Wspomnienie pachnącego obłędnie sera i przepojonego zapachem trufli gorącego risotto jest jednym z najpiękniejszych wspomnień kulinarnych w ogóle. Dziś jednak z braku prawdziwków zrobię sobie carpaccio z pieczarek, a na wierzchu ułożę delikatne płatki prawdziwego parmezanu. Ten ser jest magiczny. W jego towarzystwie nawet pieczarki zmieniają się w prawdziwe grzyby.

Więcej możesz przeczytać w 39/2011 wydaniu tygodnika Wprost.

Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App StoreGoogle Play.

Spis treści tygodnika Wprost nr 39/2011 (1494)

  • Groźne „da się”25 wrz 2011, 12:00Miliony Polaków z utęsknieniem wyczekują końca kampanii wyborczej. Ja nie. Tak grzecznie i elegancko w naszej polityce jest tylko w czasie kampanii.4
  • NA SKRÓTY25 wrz 2011, 12:00SLD chce powołać urząd, który istnieje Jednym ze sztandarowych pomysłów programu wyborczego SLD jest powołanie centralnego urzędu zamówień dla rządu. – To zabawne, bo centralny zamawiający został wskazany jeszcze w marcu – komentuje w...8
  • Magiel25 wrz 2011, 12:00Gdybym chciał wierzyć przekazom medialnym, to aktualny tydzień w kampanii wyborczej można skojarzyć z wielkim żarciem. O ile premier Donald Tusk specjalizuje się w dużych śniadaniach, o tyle prezes Jarosław Kaczyński jest bardziej za zupą, a...11
  • Kultura zawodzi, Nosowska nigdy25 wrz 2011, 12:00Miałem nie pisać już o Adamie Darskim, beatyfikowanym na wojownika o wolność słowa i gestu. Bo nie bawi mnie już absurd sytuacji, w której zwykły, metalowy szarpidrut staje się tematem numer jeden wszystkich polityków i publicystów od...13
  • Aniołki i nosorożce25 wrz 2011, 12:00One mają odmienić wizerunek PiS: młode kobiety, które idą do polityki, dobrze się sprzedają. Z tym że nad elektoratem od wielu miesięcy pracują inne twarze. Nie w telewizji.17
  • Wielka ściema25 wrz 2011, 12:00Jarosław Kaczyński był cyniczny rok temu i tak jest dziś. zadziwia mnie, że tak niewielu to widzi – mówi Joanna Kluzik-Rostkowska, kandydatka PO do Sejmu.20
  • Empatia i obsesja25 wrz 2011, 12:00Tuskobus jedzie przez Polskę. Donald Tusk jest bliżej ludu. Choć nie za blisko.26
  • Ostatnia szansa25 wrz 2011, 12:00Cztery lata temu to najmłodsi wyborcy dali po zwycięstwo. Dziś są rozczarowani Platformą, mają żal do Tuska. Jeśli znów pójdą poprzeć PO, to z zaciśniętymi zębami. Jeśli…28
  • Za plecami Palikota25 wrz 2011, 12:00„Zerwę się jeszcze raz. Sieknę w ryj, kogo trza. Jeszcze będą o mnie mówić, będą bać!” – to refren hymnu Ruchu Palikota. Już można się bać. Nie tylko Palikota, ale też Ruchu, który za nim stoi.32
  • Bibliści na tropie zła25 wrz 2011, 12:00W niszczeniu książek, zamykaniu ust autorom, prześladowaniach uczonych i rozpalaniu stosów Kościół nie ma sobie równych37
  • Uroda i smak25 wrz 2011, 12:00Uroda polityków jest ważna, przecież przez cztery lata będziemy ich oglądać w telewizyjnych pyskówkach – tym bardziej warto zadbać, by było jak najmniej paskud.42
  • Poddałem się... a wtedy Bóg pomógł25 wrz 2011, 12:00Wiedział, że syn będzie miał wypadek. Nie dziwi go, że władza PiS chciała „dopaść” syna. I żałuje, że nie ma o pięcioro dzieci więcej…44
  • Mężczyźni do bicia25 wrz 2011, 12:00Najczęściej obrzucają wyzwiskami, poniżają. Czasem szturchną lub wymierzą policzek. Zdarza się, że pobiją, tak do krwi. Polskie kobiety coraz częściej dręczą polskich mężczyzn.50
  • Wróg u bram25 wrz 2011, 12:00Dobrze sytuowani mieszczanie z własnej woli zamykają się w Polsce w gettach: strzeżonych osiedlach. Ale nie tylko oni, bo ostatnio płotów pozazdrościli im lokatorzy zwykłych bloków.54
  • Seks, kłamstwa i internet25 wrz 2011, 12:00Co mówi o Polaku jego ulubiona internetowa wyszukiwarka Google? Że jest człowiekiem niezorientowanym w polityce i niespecjalnie nią zainteresowanym. Że jego ulubionym zajęciem w godzinach pracy jest przeglądanie stron pornograficznych. A jeśli już...56
  • Rating rozporka25 wrz 2011, 12:00Silvio Berlusconi idzie na dno w towarzystwie luksusowych prostytutek, które interesują go bardziej niż rządzenie. Razem z rozwiązłym premierem zatonąć mogą całe Włochy.58
  • Oblężenie25 wrz 2011, 12:00Awantura o członkostwo Palestyny w ONZ, wrogość niedawnych sojuszników z Egiptu i Turcji, konflikt z prezydentem Obamą. Izrael ma całą masę problemów. Wiele z nich na własne życzenie.62
  • Dima, spocznij!25 wrz 2011, 12:00Dmitrij Miedwiediew mógłby spróbować walczyć o reelekcję. Ale nie spróbuje, bo zna swoje miejsce w szeregu.64
  • Noblista z pazurami25 wrz 2011, 12:00Gdy szefowie banków centralnych rwą włosy z głów, załamują ręce i ważą każde słowo, Paul Krugman wali prosto z mostu. Nobel z ekonomii, temperament polityka plus felietony w „The New York Times” dają mu wpływ na poglądy i dusze.66
  • Ulotne nadzieje25 wrz 2011, 12:00Pieniądze uzyskane z eksploatacji gazu łupkowego mogą w przyszłości „gwarantować bezpieczeństwo polskich emerytur” – zapowiedział Donald Tusk. Tyle że wizja kraju zarabiającego krocie na lotnym paliwie może być ulotna.70
  • Biesiada odwołana25 wrz 2011, 12:00Nowy dyrektor telewizyjnej Dwójki Jerzy Kapuściński chce w programie więcej kultury, a mniej komercyjnej sieczki. jedni mówią: nareszcie! inni: to się skończy klęską!74
  • Złoto dla zuchwałych25 wrz 2011, 12:00Seriale przez dziesięciolecia były synonimem filmów gorszego rodzaju. W Ameryce już nie są. Poziomem artystycznym coraz częściej przewyższają hollywoodzkie produkcje.78
  • Jestem najlepszy25 wrz 2011, 12:00Niewinna miłość, strugi krwi i muzyka electro – szaleństwo na punkcie filmu „drive” ogarnia także Polskę. Ale mało kto wie, że swoje najbardziej odjazdowe filmy Nicolas Winding Refn nakręcił dawno temu.82
  • Zbijanie romantycznej gorączki25 wrz 2011, 12:00Cesarz polskiego teatru Jerzy Jarocki zrealizował spektakl na podstawie „Samuela Zborowskiego” Juliusza Słowackiego. Sprowokowany przez Jarosława Marka Rymkiewicza, mierzy się w nim z romantycznymi upiorami.84
  • Między czakramem a chłodnią25 wrz 2011, 12:00„Obok”, wystawa o historii stosunków polsko-niemieckich, otwarta z pompą w berlinie, to w sporej części edukacyjny pokaz respektujący wymagania politycznej poprawności. Dzięki Bogu uważni widzowie dostrzegą też odrobinę prowokacji.88
  • Ave, Nergal!25 wrz 2011, 12:00No nie uwierzą państwo, co przeczytałem w „gazecie Wyborczej"! Rzecz dotyczy manifestacji, która odbyła się we Wrocławiu w 2007 r. Członkowie Narodowego Odrodzenia Polski skandowali: „Polska dla Polaków!”, „Polska cała...92
  • Małemu ułatwić życie25 wrz 2011, 12:00Kiedy w kwietniu 2009 roku weszła w życie znowelizowana ustawa o swobodzie działalności gospodarczej, wprowadzająca m.in. zasadę „jednego okienka”, wszystko wskazywało na to, że przyszli biznesmeni mają już „z górki”. Czy...95
  • (Nie) mój samochód25 wrz 2011, 12:00Jedna z firm leasingowych daje klientom w prezencie iPhone’a. Teoretycznie to drobiazg, ale pokazuje, jak ostra walka konkurencyjna toczy się w tej branży. Korzystają na niej głównie firmy leasingujące auta.97
  • Barania panika25 wrz 2011, 12:00W stanie wojennym krążył po warszawie mało lotny żarcik: Krakowskim Przedmieściem idzie Jaruzelski z żoną. Gdy mija ich seksowna laska w minispódniczce, Jaruzel wbija wzrok w jej nogi i oczy mu zachodzą mgłą. Wściekła żona lutuje mu parasolką w...101
  • Pieniądze dla rynkowego oseska25 wrz 2011, 12:00Najczęstszym sposobem sfinansowania firmy jest kredyt. Dobrą ofertę dla małych i średnich firm mają na razie tylko nieliczne banki. Tym bardziej warto zainteresować się leasingiem.101
  • Grzebanie w parmezanie25 wrz 2011, 12:00Kawałek zawiniętego w len parmezanu ma właściwości magiczne. Pamiętam, żeby zabierać go z sobą w każdą podróż samolotem. Nie chodzi tu o żadne przesądy, ale o ratowanie podniebienia w sytuacji ekstremalnej, do której od czasu do czasu zmuszają...102
  • Beczka śmiechu Diogenesa25 wrz 2011, 12:00OPIS: Statystyczny Polak pochyla się nad kloszardem schowanym w beczce. Z lekkim oporem zagląda do jej środka. STATYSTYCZNY POLAK: Przychodzę do pana, bo podobno jest pan niezły w wypinaniu się na. A ponieważ mam wielką ochotę zrobić to samo, to...105
  • Kibobus i Ostaruch, czyli kto wygra mecz!25 wrz 2011, 12:00Mam powody, aby sądzić, że poniedziałkowe spotkanie Donalda Tuska będzie jednym z najważniejszych, o ile nie najważniejszym akcentem kampanii wyborczej 2011 r. Gdyby ktoś zapomniał – chodzi o wizytę pań i panów kibiców w Kancelarii Prezesa...105
  • Czas obrabiarki25 wrz 2011, 12:00W przyrodzie istnieją różnego rodzaju obrabiarki. Są wśród nich maszyny zwane tokarkami, frezarkami, giętarkami, zaginarkami, drążarkami. Wszystkie one służą do obróbki metalu lub kamienia. Hitem naszych czasów są jednak maszyny służące do obróbki...106
  • Do zmiany mieszkania zawsze są powody25 wrz 2011, 12:00Co trzeci dorosły Polak nie ma własnego domu ani mieszkania – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie ing banku śląskiego. wielu z nich chce się przeprowadzić na swoje, zaciągając kredyty hipoteczne. Własnego domu lub mieszkania nie ma...114
  • Otul dom przed zimą25 wrz 2011, 12:00Dobra izolacja termiczna domu zapewnia jego mieszkańcom nie tylko komfort, ale i duże oszczędności.124
  • Uwięzić ciepło w domu25 wrz 2011, 12:00Najwięcej ciepła ucieka z domu przez źle dobrane, nieszczelne okna. ale nawet nowe okna nie są gwarantem dobrej izolacyjności, jeśli mają słabe parametry. chcąc zmniejszyć rachunki za energię, musimy pamiętać także o drzwiach wejściowych.127
  • Ciepły prysznic z nieba25 wrz 2011, 12:00Do 45 proc. kosztów zwróci nam państwo, jeśli zdecydujemy się na kosztowną instalację do podgrzewania wody za pomocą promieni słonecznych.134