Aneta Kołaszewska
Możemy podawać je w całości gotowane, pieczone, duszone, smażone, grillowane czy parowane. Mięso homara wykorzystywane jest jako dodatek do sałatek, sosów itp. Najsmaczniejsze są młode homary. Kawałki ich białego, chudego i delikatnego mięsa znajdującego się pod pancerzem świetnie smakują w najprostszym wydaniu – maczane w roztopionym maśle. Oczywiście po wcześniejszym ugotowaniu. Za prawdziwy rarytas – ze względu na bardzo intensywny smak głównie dla wytrawnych smakoszy – uważa się wątrobę. Jadalne są również: odwłok, szczypce, nogi, ogon i ikra. Pancerz i szczypce homara wykorzystuje się do dekoracji potraw, jak również do gotowania aromatycznego wywaru na zupę rybną. Oczyszczonego, żywego homara gotuje się w wodzie lub na parze nie dłużej niż 14 min. Zbyt długi proces może zmienić smak i strukturę mięsa – stanie się gumowate i twarde. Gotowego homara rozłupujemy odpowiednimi do tego celu szczypcami przypominającymi poczciwego dziadka do orzechów i delikatnie wyjmujemy mięso.
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.