Barbara J. King
Doskonale pamiętam, jak kończyłam czytać „Chicken” Annie Potts w sylwestra 2011 r. Fragment pochodzący z rozdziału „Meat Chicks and Egg Machines” [Kury mięsne i maszyny do jajek] wywarł na mnie szczególnie głębokie (a teraz mogę dodać trwałe) wrażenie: „Koguciki, zbędne w przemyśle jajczarskim (z wyjątkiem rozpłodowców), są eliminowane w ciągu 24 godzin od wyklucia. Każdego roku w Stanach Zjednoczonych pozbywa się ponad 272 mln kogucików przez zagazowanie, użycie mikrofal, uduszenie lub poszatkowanie (zwane także „natychmiastową fragmentacją”), a to, co z nich zostanie, wykorzystywane jest jako karma dla zwierząt domowych. Eksperci z branży twierdzą, że rozdrabnianie za pomocą szybko poruszających się noży obrotowych to najbardziej humanitarna metoda eksterminacji, ponieważ jest najszybsza, ale rzadko chwalą się tym producenci jaj, ponieważ nie zyskują przez to sympatii opinii publicznej, dla której pisklęta są synonimem słodyczy, Wielkanocy, wiosny i nowego życia”. Nie wiedziałam o szatkowaniu. Wiedziałam, że każdego roku na świecie zabija się na mięso 50 mld kurcząt, a ok. 8 mld zgonów ma miejsce w Stanach Zjednoczonych. Wiedziałam, że Potts ma silne podstawy, aby twierdzić, że w ciągu stulecia kurczaki przeistoczyły się ze zwierząt kochanych przez członków rodziny ze względu na ich osobowości w „najmniej szanowane i najbardziej wykorzystywane istoty” na ziemi. Wiedziałam, mieszkając na Wschodnim Wybrzeżu niedaleko półwyspu Delmarva (Delaware-Maryland-Wirginia), gdzie stoi sporo wylęgarni brojlerów, że pisklęta hodowane na mięso żyją te swoje sześć tygodni przed ubojem w stresie, brudzie i bólu. Nie zdawałam sobie za to w pełni sprawy z jakości życia niosek – eksploatowanych podczas znoszenia jaj w hodowlach przemysłowych – i śmierci kogucików pod ostrzami wirujących noży. (…)
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.